MILAN DUNOVIĆ PRECIZIRA: "Milanović sramoti funkciju na kojoj se nalazi, Dodik je došao do tačke gdje mu je najbolje da se prestane baviti politikom" (VIDEO)

Na pitanje može li u BiH doći do mijenjanja granica mirnim putem, Dunović je rekao da, kako to Dodik koncipira, riječi „mirna“ i „disolucija“ ne mogu skupa.

  • Politika

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 2

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović komentirisao je novu posjetu našoj zemlji specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

Kazao je da su sankcije jedna od opcija koju razmatra američka administracija.

"Vjerujem da ukoliko dođe do mogućnosti da se političarima uvedu sankcije, da to neće biti samo gospodin Dodik nego širi krug političara. Američka administracija sigurno ima mogućnosti da dođe do saznanja koji političari učestvuju u koruptivnim radnjama",  kazao je Dunović.

Komentirajući najave iz RS-a o povlačenju saglasnosti, Dunović je kazao da to formalno nije moguće, naročito za saglasnosti koje su donesene u Parlamentu BiH.

"Mogu staviti na dnevni red i izglasati te stvari, ali to, pravno gledano, nema utemeljenje. Slična je stvar i sa derogiranjem tzv. Inzkovog zakona, u NSRS je donesena odluka i objavljena u Službenim novinama RS-a, ali to je derogiranje državnog zakona i to nema pravno utemeljenje. Ovo nije pokušaj, već je zaista državni udar jer ako svjesno preuzimate vlast silom, a ovo je na neki način preuzimanje silom, to ima sva obilježja državnog udara", kazao je Dunović.

Na pitanje može li u BiH doći do mijenjanja granica mirnim putem, Dunović je rekao da, kako to Dodik koncipira, riječi „mirna“ i „disolucija“ ne mogu skupa.

"Gospodin Dodik želi da pokaže da je on mirotvorac koji želi funkcionalni entitet koji treba da postane države, a svi oni koji kažu da mirne disolucije nema, oni su zapravo za rat. To apsolutno nije tačno", dodao je Dunović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u Beogradu je danas kazao da je već napisan zakon o vojsci RS-a te da će ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH uz riječi „i dajemo im rok da žive još“.

"Gospodin Dodik ne može da daje rokove nikome, pogotovo ne institucijama na državnom nivou. Dodik ako nastavi ovim putem prijete mu sankcije. Došao je do tačke gdje mu ja najbolje da se prestane baviti politikom. Gospodin Vučić pokušava da glumi da je mirotvorac. Govori o pomirenju naroda, Bošnjaci i Srbi nemaju problem, već BiH i Srbija, po pitanju pogleda karaktera rata koji jeste bio agresija, to je presuđeno, kao i da je bio genocid u Srebrenici", naveo je Dunović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je ovih dana šokantne izjave oko genocida u Srebrenici. Često se miješa u unutrašnje odnose BiH.

"Milanović je posljednjih dana rekao toliko gluposti da je to prosto nevjerovatno. Ne znam kako može svako jutro da se pogleda u ogledalo. On je u više navrata rekao „ako je to bio genocid“, a znamo da postoji presuda Međunarodnog suda za ratne zločine, rekao je da svi genocidi nisu iste pa čak i da sve žrtve nisu iste. To je izjava za koju nemam poseban komentar. Gospodin Milanović sramoti funkciju na kojoj se nalazi i mislim da građani Hrvatske ne misle tako o ratu koji se dešavao u BiH",  naveo je Dunović, za Hayat.

Mišljenja je da zbog vanjske politike, Milanović ne može pobijediti na sljedećim izborima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...