ODLUKA JE KONAČNA: Još jedan evropski proizvođač automobila uskoro prestaje proizvoditi dizelaše i benzince, loše vijesti i iz Volkswagena…

Popularna automobilska marka uskoro na evropskom tržištu prestaje proizvodnju dizelskih i benzinskih modela.

  • Auto

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Godine 2030. u Peugeotovim autosalonima neće više biti benzinaca i dizelaša. U Evropi će Peugeot prodavati samo električne automobile, rekla je direktorica kompanije Linda Jackson Automotive Newsu Evrope.

No, ako želite dizelski ili benzinski Peugeot morat ćete otputovati sve do Afrike ili Južne Amerike.

To je samo jedna u nizu najava. Jaguar će postati električna marka 2025. godine, DS 2026, Alfa Romeo 2027, a Opel 2028. I tako dalje…

Loše vijesti stižu iz Njemačke. Naime, zbog nedostatka mikročipova i elektronskih komponenti, proizvodnja u Volkswagenovoj fabrici u Emdenu, u Njemačkoj, obustavljena je do kraja godine.

Radna snaga fabrike je ove sedmice stavljena na skraćeno radno vrijeme, navodi se u izvještaju sestrinske publikacije Automotive News Europe Automobilwoche.

Fabrika će nastaviti proizvodnju 10. januara nakon završetka božićnih praznika.

Emden proizvodi modele srednje veličine Passat i Arteon, a sljedeće godine bi trebao početi proizvodnju VW ID4 potpuno električnog SUV-a.

Glasnogovornica VW-a rekla je Automobilwocheu da će skraćeni radni sati rezultirati ukupnim gubitkom od oko 70 radnih dana u 2021. Za lokaciju u Emdenu, ovo je "masovno smanjenje" u proizvodnji, dodala je.

Proizvođač automobila nije dao tačne brojke o padu proizvodnje. Prema radničkom vijeću, ove godine je u Emdenu proizvedeno 70.000 automobila manje. Umjesto planiranih 190.000, bilo je samo oko 120.000 vozila, rekao je predsjednik radničkog vijeća Manfred Wulff za lokalne novine Nordwest-Zeitung i Ostfriesen-Zeitung.

Gašenje fabrike je najnoviji udarni efekat globalnog nedostatka poluprovodnika koji uzrokuje probleme u proizvodnji vozila.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...