ODLASKOM ANGELE MERKEL PUŠU NEKI NOVI VJETROVI: Hrvatska u problemima, slijede li komplikacije oko ulaska u Schengen?

Hrvatska je ispunila sve tehničke preduvjete ulaska u Schengensku zonu i dobila je podršku Evropske komisije. No, pristupanje Schengenu nije samo tehničko pitanje, već i politička odluka u Vijeću Evuropske unije - a ona mora biti usvojena jednoglasno.

  • Regija

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 2

Njemačka će u srijedu dobiti novu saveznu vladu. Koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a prije nekoliko dana je prezentirala koalicijski ugovor u kojem su navedeni glavni ciljevi i smjernice rada buduće vlade. Na 178 stranica ova prva „semafor-koalicija“ na saveznoj razini, između ostaloga, pojašnjava i način na koji želi definirati novu politiku migracija, piše Deutsche Welle.

U odlomku o „slobodi kretanja", na 137. stranici koalicijskog ugovora, SPD, Zeleni i FDP navode kako je to jedna od ključnih tekovina Evropske unije. „Semafor-koalicija“ tvrdi kako želi ponovno uspostaviti integritet Schengenske zone, te da će se ubuduće „restriktivnije“ prakticirati iznimke od postojeće regulacije - ali samo nakon konsultacija s evropskim partnerima SR Njemačke. Kakav je stav „semafora" po pitanju proširenja Schengena?

Poruka Hrvatskoj

U koalicijskom ugovoru stoji: „Kod budućih proširenja Schengenske zone posebnu pažnju, osim postojećih sigurnosnih kriterija, želimo posvetiti i pridržavanju načela vladavine prava i humanitarnih standarda.“

Po informacijama DW-a, konkretan povod za ubacivanje drugog dijela ove rečenice (o načelima vladavine prava i humanitarnim standardima) u koalicijski ugovor je trenutna situacija u - Hrvatskoj. Kako su za DW potvrdila dva izvora iz redova „semafor-koalicije", i to nezavisno jedan o drugom, tokom koalicijskih pregovora SPD-a, FDP-a i Zelenih diskutiralo se i o ilegalnim pushbackovima na granici s BiH, odnosno nehumanom postupanju prema izbjeglicama i migrantima pripadnika hrvatske policije. Ulazak u Schengen je, uz uvođenje eura, jedan od najvažnijih ciljeva hrvatske Vlade u ovom mandatu.

Hrvatska je ispunila sve tehničke preduvjete ulaska u Schengensku zonu i dobila je podršku Evropske komisije. No, pristupanje Schengenu nije samo tehničko pitanje, već i politička odluka u Vijeću Evropske unije - a ona mora biti usvojena jednoglasno.

Zaokret u politici migracija

„Semafor-koalicija" najavljuje zaokret u migracijskoj politici. Cilj je smanjenje broja takozvanih „neregularnih migracija", a s druge strane etablirati humaniji pristup migrantima i otvoriti legalne mogućnosti za dolazak onih ljudi kojima je potrebna zaštita. Niko ubuduće ne bi trebao umrijeti na evropskim vanjskim granicama, poručeno je iz „semafora".

Što se tiče odnosa prema Hrvatskoj, očito su u Berlinu zapuhali novi vjetrovi. Za razliku od dosadašnje kancelarke Angele Merkel koja je javno pohvalila rad hrvatske policije u osiguravanju vanjskih granica, nova koalicija očito ne želi zatvarati oči pred optužbama za (višestruko dokumentirano) nehumano postupanje prema ljudima na granicama EU, odnosno pred kršenjem međunarodnog prava.

A bez poštivanja tih načela, kako je potvrđeno od strane izvora u redovima „semafora“, moguće su i komplikacije oko ulaska Hrvatske u Schengen. Jedna od stranaka buduće koalicije, naime Zeleni (koji će u novom kabinetu biti zaduženi i za resor vanjske politike), odlučni su u namjeri da se korigira dosadašnja praksa ilegalnog, nehumanog postupanja na granicama Unije.

A šta ako se to ne dogodi? U tom slučaju Zeleni su, kako tvrde izvori DW-a, spremni ići i do kraja - a to znači da bi mogli insistirati i na njemačkom vetu po pitanju ulaska Hrvatske u Schengen, piše Deutsche Welle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...