POLITIČKI ANALITIČAR BODO WEBER: “Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“

Njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su se u poslednjih mjesec dana intezivirali.

  • Politika

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 16

Njemačka nije spremno pristupila imenovanju Christian Schmidta za visokog predstavnika u BiH smatra politički analitičar Bodo Weber, koji je u razgovoru za N1 ocjenio da u BiH dominiraju međunarodni igrači koji vode privatne politike.

„Kancelarka i gospodin Schmidt su ušli u ideju njegovog kandidovanja bez jasne slike onoga što se dešava u Bosni i Hercegivini, pogotovo bez jasne slike međunarodnih igrača“, rekao je Weber.

U razgovoru za N1, ovaj njemački stručnjak za Balkan posebno se osvrnuo na rad predstavnika EU na izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su se u posljednjih mjesec dana intezivirali.

„Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prijestonice“, smatra sagovornik N1.

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trumpovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat kojem se niko u State Departmentu, kako navodi, ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Na koncu, Weber zaključuje da će sa neuspjehom pregovora koji se vode u vezi sa Izbornim zakonom otići i američki pregovarač Palmer, te da će nakon toga nastupiti snažnija politika nove američke administracije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...