BIDEN SE NE ŠALI: Odobren nikad veći odbrambeni budžet SAD-a, kupuju se nuklearne podmornice, razarači, novi borbeni avioni...

Novi odbrambeni budžet SAD-a težak je 778 milijardi dolara, oko 25 milijardi više nego ovogodišnji.

  • Svijet

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 1

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio National Defense Authorization Act (u slobodnom prijevodu - zakon za odobrenje sredstava za odbranu), javlja The Wall Street Journal.

Riječ je o aktu kojim je zapravo izglasan odbrambeni budžet SAD-a težak 778 milijardi dolara, čak 25 milijardi dolara više nego je zatražila Bidenova administracija.

Za proračun je glasalo 363 zastupnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da financijski zahtjevi Pentagona imaju široku podršku s obje strane političkog spektra, i među republikancima i među demokratima. Zakon sada ide na glasanje u Senat, u kojem je vođa demokratske većine Chuck Schumer već rekao kako očekuje da će proći bez dodatnih amandmana. Nakon što i tamo prođe, ide predsjedniku Bidenu na potpis.

Kako je to već ustaljena praksa u SAD-u, i ovaj odbrambeni budžet veći je od prethodnih - tako će ove godine na programe koji se tiču nacionalne sigurnosti biti utrošeno oko 753,5 milijardi dolara (od toga oko 37 milijardi otpada na projekte Ministarstva energije), dok je 2020. godine ta brojka iznosila 721,5 milijardi dolara.

Izdašni budžet omogućit će Ratnoj mornarici SAD-a da kupi 13 novih borbenih brodova, među njima i tri razarača klase Arleigh Burke te dvije nuklearne podmornice klase Virginia, a iako Pentagon to nije zatražio, odobrena su sredstva i za nabavku 12 novih F/A-18E/F Super Horneta. Ni Zračne snage SAD-a neće ostati kratke za novo naoružanje pa im je tako odobren iznos za nabavu 17 borbenih aviona F-15EX (riječ je o najnovijim varijantama legendarnog "Eaglea"). Iznos za nabavu najmodernijih F-35-ica je pak ostao u skladu s predviđanjima.

Zanimljivo, u budžetu se našla stavka i od 300 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini, a određeni dio sredstava odvojit će i za osnivanje komisije koja će ocijeniti ulogu SAD-a u ratu u Afganistanu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...