PREMIJER KS-a JE MOŽDA DŽUDO TRENIRAO: "Forto je galamio tokom pregovora, zvao me u hodnik da se fizički obračunamo"

To je poručio predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro nakon današnjih pregovora s čelnicima Vlade Kantona Sarajevo oko povećanja osnovice za plaće.

  • Mini market

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 2

Pismo Koordinaciji sindikata SSS BiH koji primaju plaću iz budžeta KS, Fonda ZZO KS i Komunalne privrede, Sivro je objavio i na Facbooku, a prenosimo ga u cijelosti.

"Na danas održanim pregovorima, na kojima smo svi svjedočili demagogiji i populizmu premijera Edina Forte, vjerovatno ste svi bili u šoku i nevjerici kada ste čuli da je Vlada Kantona Sarajevo ponudila 'velikih' 5 KM za povećanje osnovice.

Svjedočili ste i vrlo neprimjerenom ponašanju premijera Edina Forte, koji viče i galami za pregovaračkim stolom, a također ste svjedočili pozivu premijera upućenog predsjedniku Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS da 'izađe u hodnik da se fizički obračunaju'. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji predsjednika Sindikata policije KS, gospodina Sadika Eće i ministra unutrašnjih poslova, gospodina Admira Katice, do fizičkog obračuna između premijera i predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS nije došlo.

Iz prethodno navedenih razloga kao i činjenice da Vlada Kantona Sarajevo u pregovorima, kako je naveo, ponižava radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, predstavnik Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS neće prisustvovati pregovorima.

SSOOiO FBiH KO KS i dalje ostaje u punom kapacitetu sastavni dio Koordinacije 8 sindikata i predlaže da se u srijedu, 29. decembra 2021. godine u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodu i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva provede štrajk upozorenja u trajanju od dva sata (8:00-10:00h) te da se izvrše pripreme za organiziranje masovnih protesta ispred Vlade Kantona Sarajevo, na dan održavanja Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu će biti prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu.

O ponašanju premijera Edina Forte će se očitovati organi SSOOiO FBiH KO KS u narednom periodu",  navodi se u dopisu kojeg potpisuje Sivro.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...