LIDER SDA O PREGOVORIMA: "Međunarodni predstavnici su na strani BiH samo na način na koji nisam zadovoljan; Čovića podržava duo Palmer i Einchorst..."

S obzirom na to da je Čović rekao da će se do kraja godine usvojiti izmjene Izbornog zakona, Izetbegović je dodao da je on uvijek optimista i da je to lijepo.

  • Mini market

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 4

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta u večerašnjem izdanju Pressinga na N1 sa Amirom Zukićem govorio je, između ostalog i o utjecaju međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini rekavši da su oni na strani naše zemlje, ali da nije zadovoljan na koji način.

Kako kaže Izetbegović, dok se politički predstavnici u BiH ne dogovore i ne daju inpute Interresornoj radnoj grupi o rješenju izmjena Izbornog zakona neće biti nikakvi pomaci napravljeni.

“A tu su nam nažalost još potrebni inostrani medijatori. Ti međunarodni predstavnici su na strani BiH samo na način na koji ja nisam zadovoljan da jesu. Oni prije svega žele riješiti odnos Bošnjaka i Hrvata i smatraju da kada smo mogli uspostaviti mir usred rata da ne vide razlog da se to ne urade. Međutim, oni bi to uradili na način da se završi ono za šta je zainteresovan HNS (Hrvatski narodni sabor), a ne ono za šta smo mi zainteresovani. Ja ne mislim da Čović i ja imamo pravo da govorimo u ime naroda i to kažem i strancima svaki put i oni mene mole da se to nastave tako i da barem razgovaramo. Ali ja ne mogu kao čovjek koji je jako zainteresovan za BiH i koji nema alternative kada je u pitanju podrška Brisela i Washingtona odbiti takve razgovore iako mislim da su potpuno iščašeni i da ne mogu dati rezultate. Trebaju predstavnici svih parlamentarnih stranaka zajedno sresti kao što se to redovno radilo, a ne da se to radi na ovakav način po nekim odvojenim sobama malo sa mnom, pa sa njima, pa ponekad zajednički na moje insistiranje. Čović i ja da smislimo najbolje rješenje oni će biti destruirani od onih koji nisu prisustvovali sastancima”, naveo je Izetbegović.

S obzirom na to da je Čović rekao da će se do kraja godine usvojiti izmjene Izbornog zakona, Izetbegović je dodao da je on uvijek optimista i da je to lijepo.

“Ustav BiH kaže da konstitutivni narodi imaju pravo na predstavnike i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ono na čemu insistira Čović, a podržavaju ga duo Matthew Plamer i Angelina Einchorst, a ono na čemu ja insistiram jeste da se Dom naroda u budućnosti postave da štite isključivo vitalni nacionalni interes BiH i da se zabrani blokada institucija koja je trenutno aktuelna. To je moj zahtjev i ja sam te stvari dogovorio sa ljudima sa lijevog spektra stranaka. Oni bi da se riješi odmah što traži Čović, a ono što tražim ja da se riješi jednog dana što je mene skoro pa nasmijalo, ali i naljutilo. I zato sam ponovio da ništa neće biti riješeno, ako sve ne bude riješeno. Za izbor člana Predsjedništva BiH pod moranjem je brisanjem etničkog prefiksa, a s tim se Čović ne slaže. Lično smatram da je direktni izbor bolji jer ljudi direktno izbori nose legalitet kojeg su povukli od naroda. Nakon 40 dana vi imate direktno izabranu glavu države, a ne prepuštate to strankama koje bi mogle napraviti blokade kao sada. Svaki od tih članova Predsjedništva ne predstavlja jedan narod, već svaki od njih trojice ima da predstavlja BiH i sve građane. Nema ni Dodik ništa protiv toga da se brišu etnički prefiksi”,  poručio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...