CIJENE POLOVNJAKA PODIVLJALE: Ukoliko se spremate po automobil u Njemačku, mogli biste odustati…

Jedan od razloga općeg rasta cijena polovnih automobila je, između ostalog, i manjak ponude, odnosno tu su problemi u proizvodnji novih vozila.

  • Auto

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 1

Dok su cijene polovnih automobila u Njemačkoj 2020. ostale gotovo na razini prethodne godine, ove su godine skočile u nebo u gotovo svim segmentima. Prema analizi portala za rabljene automobile AutoScout24, prosječna cijena polovnog automobila porasla je na 22.841 euro, odnosno za 2.027 eura ili 10 posto u odnosu na prošlogodišnju razinu. U usporedbi istih razdoblja prošle i ove godine poskupljenje je još veće jer su u odnosu na novembar 2020. cijene u novembar 2021. porasle čak za 3.726 eura ili 18 posto.

Najveći rast cijena zabilježio je segment srednje klase s 14 posto, zatim slijede mali automobili (+ 12%), kompaktni automobili i viša srednja klasa (+ 11%), luksuzna klasa (+10 %) te SUV-ovi i sportski automobili (+8%). Najviše su porasle cijene polovnih automobila u skupinama od 10 do 20 godina – 12 posto, kod vozila od 5 do 10 godina porast je 11 posto, a kod automobila od 3 do 5 godina 10 posto. Kod novijih rabljenih vozila zabilježen je porast od 7 do 8 posto. Što se tiče vrsta pogona, automobili na plin porasli su za velikih 20 posto, električni, benzinski i dizelski automobili porasli su za između 8 i 9 posto, a hibridi za samo 5 posto.

Jedan od razloga općeg rasta cijena polovnih automobila je, između ostalog, i manjak ponude, odnosno tu su problemi u proizvodnji novih vozila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...