SOFTIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: "Ukoliko Dodik nastavi s ovakvom politikom, izgledan je radikalni scenarij, a to je nestanak Republike Srpske..."

Prvi ciklus tribina posvećenih aktuelnoj političkoj situaciji u državi koje organizira KO SDA Sarajevo, zaključen je u utorak u sarajevskoj općini Stari Grad.

  • Politika

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 7

Govorili su uvodničari Safet Softić i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA BiH.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA i potpredsjednica Federacije BiH, osvrnula se na aktuelne sastanke i pregovore o izmjeni Izbornog zakona. Otvoren poziv uputila je članovima probosanskih stranaka koji tokom pregovaračkog procesa u javnost plasiraju neistinite izjave: „Ubijeđena sam da će SDA na sljedećim izborima biti pobjednik, iako mi neki prigovaraju da pričam viceve kada to kažem. Nakon ovih obilazaka i posjeta brojnim općinama, ja sam u to s razlogom ubijeđena. Želimo da razgovaramo, čujemo vaša pitanja i sugestije i da sve ono što nemate priliku reći nigdje drugo, kažete nama večeras. Ovo nije borba ni za politiku ni za stranku, već borba za državu. Šta je državno, državno je i mi ćemo se za te institucije boriti, jer su svrha našeg postojanja. Želimo mir, a naše opredjeljenje je odbrana tih institucija, politički i pravno. U toj borbi predsjednik Izetbegović nije sam. Nakon svake runde pregovora, mnogi odmah potrče u Beograd ili Zagreb na dodatne konsultacije. On ne ide nigdje. On ostaje u svom Sarajevu i svojoj državi. Mi smo njegova snaga i stojimo iza njegovih poteza,“ kazala je Mahmutbegović.

Ona je poručila da se Izborni zakon neće skrojiti prema željama i potrebama jednog čovjeka i jedne stranke, po kojem bi se neko nacrtao u Predsjedništvu:

„Izborni zakon mora biti promijenjen, mi svi to želimo. Ali to se neće desiti pod uslovima u kojim ćemo nacrtati jednu osobu, iz jedne političke stranke, kojoj je garantirano mjesto u Predsjedništvu, a da pri tome ne mijenjamo ništa u Domu naroda. Struktura, pozicija i funkcija tog Doma ponekad je važnija od sastava članova Predsjedništva. Pozivam sve one koji žele dobro državi da ne budu sebični ni uskogrudni. Da se ne ponašaju ovakako kako se ponašaju u svojim nastupima i komentarima nakon sastanaka i pregovora, izjavljujući kako su se SDA i HDZ dogovorili. Oni su svjesni da ne govore istinu i da se bore samo za stranačku politiku i glasove. Nama je do države i pozivam ih da prestanu biti sebični", kazala je ona.

"Mi smo u teškom trenutku, prelomnom času, raskrsnici. Želim ponoviti da postoje dva moguća radikalna ishoda: nestanak naše domovine ili nestanak RS-a. Ukoliko Dodik nastavi s ovakvom politikom, ovaj drugi scenarij je vrlo vjerovatniji. Planski i smišljeno se planira nervoza i depresija, kako bi narod bio potpuno obezglavljen i pronalazio spas u odlasku. Mi smo se vezali za SDA i ona je najveća i najorganiziranija politička stranka u BiH. Moramo biti njeni ponosni članovi, jer niko je ne zna mrziti kao oni koji su se dobro najeli u SDA. Znajte da je Dodiku teže nego nama, jer sve što on priziva povratkom tzv. izvornom Dejtonu, mi smo prenijeli na državu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Softić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...