ZORAN MILANOVIĆ "OBJASNIO" HDZ BIH: "Stranci su nagovorili Čovića da podrži Dodikov SNSD oko Inzkovog zakona; Džaferović je u ratu bio hostesa mudžahedina"

Milanović je još prošle nedjelje kazao kako ga je o tim događajima "iz prve ruke" brifirao Dragan Čović, pa je vjerovatno danas prenio njegovu interpretaciju, odnosno viđenje tog slučaja.

  • Politika

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 20

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, na današnjoj konferenciji za medije novinarima je "otkrio" šta se dešavalo prošle nedjelje na sjednici Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, odnosno zašto su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice, predvođeni predsjednikom te stranke i predsjedavajućim Doma naroda podržali prijedlog Kluba Srba o poništavanju odluke Valentina Inzka o kažnjavanju negiranja genocida.

Milanović je još prošle nedjelje kazao kako ga je o tim događajima "iz prve ruke" brifirao Dragan Čović, pa je vjerovatno danas prenio njegovu interpretaciju, odnosno viđenje tog slučaja.

Kako je rekao Milanović, predstavnici međunarodne zajednice u BiH su tražili od lidera HDZ BiH da podrže srpski prijedlog i "ukinu tu presudu, kako bi bila donesena nova odluka istog sadržaja. Srpska strana, i potpuno ih razumijem, ima problem sa kolonijalnim načinom upravljanja Bosnom i Hercegovinom, zato što nekakav prokurator Judeje Inzko, ili kako god da se zove, donosi odluke sa snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav, ali u proceduri Bosne i Hercegovine, a ne kolonijalne uprave. I tu su im hrvatski predstavnici bili spremni pružiti ruke. Čim su krenuli u to dočekali su ih reakcije tipa 'vidi ih, genocidni gadovi, žele ukinuti kažnjivost negiranja genocida'. To me podsjeća na najniže uličarske fore, kad nekom date sto kuna za piće, obilježite ih, a onda zovete policiju da vam je taj ukrao tih sto kuna". 

Potom je Zoran Milanović rekao da je isključivo zbog toga i time motiviran bio kada je govorio o Srebrenici. 

"Imamo posla sa ljudima koji lažu, varaju, kradu, koji su se zatvorili u svoju bačvu i pri tom imaju vrlo mutnu povijest. Tu mislim na (Šefika) Džaferovića. Šta je on radio u ratu, kome je bio hostesa? Mudžahedinima. Šta su ti radi radili u BiH? To je stari UDBA-š odnosno, BIA-ovac, kako se već to zove. To je član Predsjedništva BiH, taj manipuilator do manipulatora. Žao mi je što je Dragan Čović na to nasjeo. A opet, nije mi žao, neka se vidi sa kakvom ekipom se tu radi. Neko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima, jok, ali prema tim tipovima imam, jer se oni nikada ne drže riječi".

Zoran Milanović nije rekao, jer ga Dragan Čović nije o tome informirao, da je Dom naroda Parlamenta BiH dva puta u posljednjih godinu i pol raspravljao o donošenju zakona o zabrani negiranja genocida i da su oba puta pored predstavnika Kluba srpskog naroda, taj prijedlog odbili četvoro zastupnika HDZ-a BiH, predvođenih Čovićem. Tek nakon toga i pošto se predlagač tog zakona zastupnik Zlatko Miletić obratio Uredu visokog predstavnika OHR-a, Valentin Inzko je odlučio da nametne zakon kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

("SB")   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...