AUSTRIJA UVODI STROGE MJERE: Objavljen plan za obavezno vakcinisanje, ovo su kazne za one koji odbiju

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu vakcinisani 15. februara dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za vakcinaciju. 

  • Svijet

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 0

Austrija od 1. februara uvodi obavezno vakcinisanje. Danas je u sjedištu vlade predstavljen Nacrt zakona o uvođenju općeg obaveznog vakcinisanja. 

Kazna do 600 eura svaka tri mjeseca

Vakcinisati se moraju svi stariji od 14 godina, izuzev nekoliko kategorija. To su trudnice, osobe koje su u zadnjih šest mjeseci preboljele omikron i osobe sa zdravstvenim problemima zbog kojih se ne smiju vakcinisati. To moraju dokazati potvrdom. 

Rodilje, tinejdžeri i preboljeli imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca nakon rođenja djeteta, 14. rođendana ili proteka 180 dana od preboljenja da prime prvu dozu vakcine.  

Rokovi za vakcinaciju

Zakonodavac propisuje kako su obavezne tri doze vakcine. Obaveza za primanje prve doze kreće od 1. febrara. Drugo vakcinisanje treba obaviti najranije 14 i najkasnije 42 dana nakon prvog vakcinisanja, a treće treba obaviti najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon druge doze. 

Priznate vakcine su Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu vakcinisani 15. februara dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za vakcinaciju. 

Prvi rok za vakcinaciju nakon kojeg kreću kazne je 15. marta.

Kazna za one koji se neće vakcinisati, unatoč obavezi, u skraćenom postupku iznosi do 600 eura. Oni koji ne plate kaznu koja seže do 600 eura rizikuju istu takvu kaznu svaka tri mjeseca pa mogu očekivati i do 2.400 eura kazne u jednoj godini.

Oni koji odbiju da se vakcinišu nakon što dobiju "podsjećanje" za vakcinaciiju, u redovnom postupku rizikuju kaznu i do 3.600 eura, piše Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...