UPOZORENJE REŽIMU U RS-u: Objavljena zajednička izjava ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacije EU u BiH

Nakon današnje sjednice NSRS-a na kojoj je donešeno niz zaključaka kojima se zahtijeva od Vlade RS-a da u narednih šest mjeseci pripreme zakonska rješenja za prijenos više nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, zajedničkom izjavom oglasili su se ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU u BiH.

  • Vijesti

  • 10. Dec. 2021  10. Dec. 2021

  • 13

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

Današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije.

Pripadnici vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU.

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...