EKSKLUZIVNO ZA „SLOBODNU BOSNU“: Vodeći meteorolog u regionu Zoran Vakula najavljuje kakva nas zima očekuje, uz poruke Bosancima i Hercegovcima

Vodeći meteorolog u regiji, višestruko nagrađivani Zoran Vakula u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" najavio je dolazak zime, a ima i posebnu poruku za sve Bosance i Hercegovce.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2021  

  • 0

Iako meteorolozi često napominju kako su dugoročne prognoze nezahvalne, uskoro nam klimatološki i kalendarski stiže zima, što kažu najnoviji podaci, kakva nas zima očekuje?

„Prema najnovijim najvjerojatnijim prognozama srednja sezonska temperatura zraka u razdoblju prosinac – veljača u našem dijelu Europe i ove bi godine trebala biti barem oko prosječne iz razdoblja 1991.-2020., vjerojatnije čak i malo viša. Ali naravno, to ne znači da tijekom ova 3 mjeseca nećemo imati i hladnijih razdoblja. No, mala je vjerojatnost da bi njihova učestalost, duljina i intenzitet mogli pridonijeti negativnom odstupanja srednje zimske temperature od višegodišnjih prosjeka. Napominjem kako je riječ o vjerojatnostima. Ponekad se ostvari i nešto u prognozi malo vjerojatno.

Također, valja znati kako se u klimatologiji zima uvijek računa od 1. prosinca do 28. ili 29. veljače, za razlika u od njezinog astronomskog računanja, prema kojem su počeci godišnjih doba svake godine na drugi dan. Naravno, to se radi zbog jednostavnosti izračuna i usporedbe. Vjerujem da će barem nekome biti zanimljivo znati i kako je prosjek posljednjih 30 godina posvuda veći od onoga iz razdoblja 1961.-1990. I to na većini meteoroloških postaja u Hrvatskoj između 0,5 i 1 °C, a ne vjerujem da je u Bosni i Hercegovini znatno drukčije“.

U Bosni i Hercegovini nekoliko godina unatrag nisu zabilježeni zimski ekstremi, poput onih iz 2012. godine kada su se i u Hercegovini „probudili“ pod metarskim snježnim pokrivačem. Mogu li se naredne zime očekivati naleti takvih ekstremnih pojava?

„Ne usuđujem se komentirati zimske ekstreme u BiH jer te podatke nisam analizirao. No, za Hrvatsku znam kako je, primjerice, najveća visina snježnog pokrivača u Delnicama i Ogulina izmjerena potkraj veljače 2018. godine! I dok se za Delnice još i može reći kako je meteorološka postaja razmjerno „mlada“, tek od 1981. godine – mjerenja u Ogulinu postoje još od 1949.!

Osim toga, posljednjih smo godina tijekom zimskih mjeseci imali i neke rekordne količine oborine, a i srednje temperature zraka. Općenito se može reći kako u ovo doba globalnog zatopljenja i klimatskih promjena i varijacija imamo kojekakvih meteoekstrema u gotovo svim mjesecima. Njihova se pojava ne smije isključiti ni ove zime. No, ne može se pouzdano prognozirati hoće li se, kada i u kojem obliku pojaviti“.

Osim što se godinama uspješno bavite svojim poslom, malo je u bh. javnosti poznato da imate još nekoliko zanimljivih hobija. Otkud ideja da se najmlađem uzrastu meteorologija približi kroz ilustrirane slikovnice?

„Ideja o meteoslikovnicama postoji već godinama. Početne scenarije počeo sam pisati još početkom ovog stoljeća, ali tada očito nije bilo vrijeme da se one objave. Uvjeti su se počeli stvarati tek nakon projekta meteokarikatura. Pripremajući za 90. godišnjicu Hrvatskog radija i 60. godišnjicu Hrvatske televizije mini dokumentaristički uradak o povijesti meteorologije na HRT-u našao sam u arhivskim videozapisima vremenskih prognoza da je Dinko Žibrat, pokojni hrvatski karikaturist, novinar, dizajner i ilustrator potkraj 60-tih i početkom 70-tih godina prošloga stoljeća, između ostaloga, osmislio i svakodnevno crtao lik "čovjeka sa psom", kao duhovitu najavu za vremensku prognozu.

Predložio sam Davoru Trgovčeviću, predsjedniku Hrvatskog društva književnika da na internetskim stranicama HRT-a objavljujem karikature na temu meteorologije, kako bih dodatno popularizirao i meteorologiju i karikaturu. On i predsjedništvo su ne samo prihvatili prijedlog, nego i odlučiti da meteorologija bude tema tradicionalne Međunarodne izložbe karikatura 2018. godine!? Održana je, kao i mnoge prije i poslije, u respektabilnim Klovićevim dvorima u Zagrebu, uz meteokarikature sa svih kontinenata, i nastavila se na internetskim stranicama HRT-a, gdje još uvijek traje. Tijekom komunikacije s karikaturistima „kliknuo“ sam s poznatim Nikom Titanikom i predložio mu suradnju. Naravno, prije nego što je on počeo ilustrirati – moj je tekst lektorirala Marija Pepelko, prof. Rezultat je bila u svibnju ove godine „Vjetropirasta“ – 1. meteoslikovnica u seriji „Vremenastih priča“, u kojoj dječak Val podučava djecu o vjetru, a nedavno joj se pridružila i „Oblačasta“, u kojoj djevojčica Vedrana govori o oblacima. Osim uobičajene priče i ilustracija, u obje meteoslikovnice postoji i stranica bojanka, te rebusi, premetaljke i križaljke – točnije, ispunjaljke, kako me podučio poznati enigmat i pisac Boris Nazansky.

Što je cilj takvog projekta?

„Cilj meteoslikovnica je promovirati meteorologiju i još više - educirati - približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

I dok se nakon „Vjetropiraste“ nije pouzdano znalo hoće li vjetrovi „dopuhati“ do pojašnjenja oblaka, sada se već može tvrditi kako je u pripremi nova „Vremenasta priča“ - o suncu, ali se još pouzdano ne zna hoće li biti „Sunčana“, „Sunčasta“ ili možda „Zrakasta“.

Izdavač slikovnica je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica. Meteoslikovnice se mogu kupiti na poveznici: niktitanikstudio.com/shop/ te u mnogim knjižarama u RH.

Možda je zanimljivo spomenuti kako „Vjetropirasta“ postoji i u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH, i to zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici Edini Šećerović, poznatoj bosanskohercegovačkoj novinarki, voditeljici, urednici…“!

Često u najavama vremenskih prilika na HRT-u posegnete za zgodnim rimama. Posljednja u nizu je ona iz „uniformirane“ prognoze za Jadran iz doba Uskoka. Imate li, kao bosanski zet, neku prigodnu -adekvatnu rimu za Bosance i Hercegovce, vezanu za najavu predstojeće zime?

„Da, veseli me i čini iznimno ponosnim što me Domagoj Božidar Burić pozvao da sudjelujem i dodatno promoviram meteorologiju i u njegovoj najnovijoj izvrsnoj igrano-dokumentarnoj seriji „Doba uskoka“, koja se svakog ponedjeljka emitira na HTV1, a vidljiva je i na internetskoj HRTi platformi. Rime koje spominjem u toj seriji nisu moje. Ali jesu one koje sam nedavno objavio u mojoj - vjerojatno i u svijetu – 1. zbirci meteorima „Rimovane meteoprognoze u doma koronaviroze“.

Stoga se ostvarilo i ono što početkom godine nisam prognozirao. Povodom Mjeseca hrvatske knjige u ovoj Godini čitanja u Hrvatskoj – nakon „Vjetropiraste“ i uoči „Oblačaste“, u Kući Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače, u kojoj sam sredinom '80-tih godina prošlog stoljeća čitao moja prva literarna djela, početkom studenoga predstavio sam svoju prvu pjesničku zbirku, čiju je objavu omogućila je Općina Pitomača – mjesto mojeg odrastanja.

Osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije, posebice vremenske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi.

Zbirka je ponajprije posvećena u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. - na koje me je ponajviše poticao poznati TV redatelj, legendarni i sada nažalost pokojni Dalibor Sokolić - te klimatskim promjenama i biometeorologiji.

Budući da je većina rima nastala u koronaviroznom razdoblju koje je u Hrvatskoj počelo u prvim mjesecima 2020. godine i nakon velikog „zagrebačkog potresa“ u ožujku iste godine, dio stihova je i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile prošlih mjeseci. U zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom.

Čitajući zbirku možemo se podsjećati ne samo na sva ta događanja i kojekakvo vrijeme na pojedine dane ove i prošle godine, nego i na blagdane i praznike u Hrvatskoj, te na neke proglašene međunarodne i svjetske dane. Zbirka se može kupiti kod suizdavača PDF obrta Našice, a i u mnogim knjižarama u RH“!

Rime za Bosance i Hercegovce za sljedeću zimu nisam još smislio, ali podsjećam na neke starije, koje sam pisao dragim mi ljudima u BiH:

13. 8. 2016. prognoza za SFF

Prognoza za SFF za sljedeće dane,

premda nije "da Ti pamet stane",

nije ni nešto jako nepovoljna,

štoviše, čak bi i zahtjevnija raja mogla biti zadovoljna.

Kao ni jučer, kad je atmosferu zagrijala gomila oko slavnog de Nira ;)

svježina i hladnoća neka vas ni sljedećih dana odviše ne dira,

Uostalom, dani će biti topliji, a i večeri manje hladne,

što će sigurno razveseliti sve ljude filmova gladne.

Zvijezde će biti vidljive i na nebu i na crvenom ćilimu,

i rijetko će tko od uzbuđenja misliti na vrijeme i klimu.

Od subote do ponedjeljka uz sunce i vedrinu

uživat će se ispod zvijezda u otvorenome kinu.

A od utorka do petka opet će na nebu biti dosta oblaka,

iz kojih će prijetiti kiša, kratkotrajno možda čak i jaka.

Premda je ona vjerojatnija poslijepodne nego kasnije,

njezina se mogućnost padanja zaboraviti ne smije.

Moglo bi se čak dogoditi da treba ponijeti krpicu,

za na brzinu obrisati kišom okupanu stolicu.

Al' sve su to čari gledanja filmova na Metalcu,

koje ne smetaju filmskom zaljubljeniku i znalcu.

A ni vrijeme za zatvaranje SFF-a ne djeluje kritično,

dapače, trenutačno izgleda čak idilično.

Istina, pljusak meteora bit će znatno manje vidljiv nego sinoć,

a zasjenit' će ga i poneka filmska zvijezda što obećala je doć'.

Stoga sljedećih dana uživajte u filmovima,

i domaćim i stranima,

i zaboravite na meteorološke i mnogobrojne druge probleme,

te uz jakne, kadkad i kišobran - nemojte odviše strahovati za vrijeme!

Neka Sarajevo, osobito Baščaršija, bude puna zadovoljne raje

koja se druži, veseli, čiji se osmjesi sjaje,

i nek' atmosfera bude dobra svima,

uz ono nezaobilazno: "Đe s' ba, kako si, š'a ima?!" :)

4.4. 2018. prognoza Lejli Zvizdić za otvaranje žičare Trebević

Vozdra! Š'a ima!? Nova žica? Bravo!

U petak, povodom otvaranja Trebevića,

na kojem će biti hrpa djevojaka i mladića,

i gdje će biti puno ića i pića,

gotovo sigurno će biti i zamjetnog vjetra sa sjevera,

koji kao da topli kaput obući tjera...

A i osjećaj hladnoće pojačava,

pa bi se mogla smrznuti poneka nepokrivena glava.

Pritom će još i temperatura biti niža nego u četvrtak,

pa će izraz lica, unatoč sreći, biti mlak.

I dok će se skupljati lica važna,

zemlja će biti mokra i vlažna,

a pravi će berićet biti,

ako kiša još i oko 11 sati neće lijevati.

No, kako će program teći,

možemo se nadati većoj sreći :)

Štoviše, velika je vjerojatnost ukazivanja dijelova nebeskog plavetnila,

što će, uz novu žičaru, ubrzati mnoga bíla.

A možda se čak malo i sunce nasmije,

na jakne, odijela, kapute, a i dimije.

No, potpunom razvedravanju nemojte se nadati,

jer biste se mogli razočarati.

Ukratko, premda vrijeme neće biti idealno,

otvaranje nove žičare na Trebeviću bit će sjajno!

Uživajte,

i veselju se podajte!

S nadom da će se naći novca

i za izgradnju novog Vidikovca,

bez obzira kome će jače tuči srce

zbog presijecanja trebevičke vrpce,

selam alejkum, doviđenja, zbogom, iz Zagreba pozdrav svima,

i sarajevskoj raji i njenim gostima.

U potpisu: za neke Sabahudin, za neke Zoka, a inače Zoran -

što trudi se biti jasan, zoran i koristan... :)

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...