OTVORENO IZ NJEMAČKE: Eichhorst je ojačala poziciju srpskih i hrvatskih nacionalista u posljednjim mjesecima, sada se vide rezultati toga!

U posljednjem tekstu za njemački Tageszeitung ugledni novinar i dobar poznavatelj prilika u regionu Erich Rathfelder upozorava da predstavnici bosanskih Srba potiču secesiju od centralne vlasti te da je ostalo još šest mjeseci do prve konkretne mjere u tom pravcu.

  • Politika

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 6

Piše: ERICH RATHFELDER

Milorad Dodik je pretvorio je svoje prijetnje u akciju. Odlukama većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske on je ozbiljno doveo u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu, čak i ako se mjere implementiraju tek za šest mjeseci. Srpski nacionalista izaziva sve one koji se zalažu za zapadne vrijednosti, za demokratiju i ljudska prava. I ne samo u Bosni. Dodik može biti siguran u podršku iz Rusije i Srbije.

Strategija za reorganizaciju Balkana izgleda da je dogovorena već duže vrijeme. Činjenica da je Vladimir Putin primio već nekoliko puta Dodika u Moskvi ostaje sporedna napomena. Ključno je da je Rusija osnažila antidemokratske snage na Balkanu u posljednjim godinama i pronašla strateški pouzdanog partnera u predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Čak i više: Putin može utjecati na politiku Evropske unije kroz protivnike liberalne demokratije u Evropskoj uniji, kao što je Viktor Orban. Konfrontacija se ne dešava samo na granici sa Ukrajinom, već i na Balkanu i u samoj Evropskoj uniji. Iznenađujuće je da ni Bruxelles ni Berlin nisu dosad pokušali osujetiti tu strategiju. Vjerovatno je jedna od najvećih grešaka Angele Merkel što se do kraja udvarala srbijanskom diktatoru Aleksandru Vučiću.

A kada je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen imenovala mađarskog diplomatu i Orbanovog prijatelja Olivera Varhelyija, za komesara za proširenje, ona je od koze napravila vrtlara. Pregovarateljica u ime Evropske unije u BiH Angelina Eichhorst ojačala je poziciju srpskih i hrvatskih nacionalista u posljednjim mjesecima. Sada se vide rezultati toga.

Jedina nada za Bosance su nove vlade u Berlinu i Washingtonu. Svi koji žele stati u zaštitu ljudskih prava i vladavine prava moraju odmah reagovati. Jer pobjeda nacionalizma u Bosni protiv je svega što definiše zapadne vrijednosti.

Erich Rathfelder (1947) je ugledni njemački novinar i pisac. Izvanredan je poznavalac prilika u regionu. Autor je nekoliko knjiga o historiji Balkana, o Bosni i Kosovu. Dopisnik je njemačkog dnevnog lista "TAZ" ("Tageszeitung"), a radio je i kao slobodni novinar sa sjedištem u Sarajevu i Splitu. Pratio je ratna dešavanja u Jugoslaviji od početka sukoba u Sloveniji. Objavio je veći broj radova, među ostalim i knjigu pod nazivom "Rat u Bosni i Hercegovini". Veliki je prijatelj naše zemlje, a tokom rata na Kosovu 1998. godine, Miloševićev režim proglasio ga je personom non grata.

(Priredio: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...