KUHA U CRNOJ GORI: Na pomolu je preokret, opozicija donosi ključnu odluku uoči zasjedanja Skupštine...

Iako su u više navrata isticali kako vjeruju da će njihov prijedlog podržati i predstavnici vlasti, iz opozicije nisu saopćavali na čiju konkretno podršku računaju.

  • Regija

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 0

Iz DPS-a, najjače opozicione partije čiji su poslanici tvrdili da će Vlada danas "pasti", jučer niko nije želio govoriti o tome da li će povući inicijativu.

Kako crnogorski mediji nezvanično saznaju, opozicione partije će konačnu odluku donijeti prije početka sjednice (zakazane za 12 sati), čija je prva tačka dnevnog reda upravo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Izvori iz opozicije kažu da te stranke razmišljaju da povuku prijedlog navodno zbog subotnje najave Demokratskog fronta (DF) da se ide na vanredne izbore.

"Mišljenje gotovo svih opozicionih partija je da najava DF-a predstavlja novi politički momenat. Ako taj savez krene u proceduru skraćenja mandata parlamentu, onda je izglasavanje nepovjerenja Vladi - nepotrebno. Novi izbori su blizu ako DF preda tu inicijativu Skupštini...", kazao je izvor "Vijesti".

Iz DF-a su - nakon što su njihovi partneri u vlasti odbili prijedlog o izboru nove vlade - najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima i idu na nove izbore. Međutim, nisu pojasnili kako će stvoriti uslove za njih - izglasavanjem nepovjerenja Vladi ili skraćenjem mandata parlamentu...

Opoziciji je za "obaranje" Krivokapićevog kabineta potreban glas jednog poslanika parlamentarne većine.

Opoziciju u Skupštini predstavlja 40 poslanika, a vlast 41.

Parlamentarna opozicija ranije je najavila da će glasati za pad Vlade, dok su iz stranaka vlasti u više navrata poručili da neće rušiti Krivokapićev kabinet s bivšim režimom.

Po Ustavu, u slučaju da Vlada "preživi" glasanje, potpisnici inicijative o nepovjerenju ne bi mogli podnijeti novu prije isteka roka od tri mjeseca.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković saopćio je početkom mjeseca da će prijedlog o smjeni imati potrebnu većinu.

"DPS je ozbiljan subjekt i nemojte da sumnjate da će kada se uhvatimo određenog posla, on biti uspješan".

Korak dalje otišao je njegov kolega Predrag Bošković koji je u petak kazao da će Vlada pasti "ne sa četrdeset jednim glasom, nego sa mnogo više".

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović saopćio je prošle sedmice da očekuje da i vlast glasa za smjenu Vlade.

"Držim da među četrdeset jednim poslanikom vlasti postoje oni koji vode računa o čemu govore. Oni ljudi koji su proglašavali Vladu i premijera pajacima, do onih koji su o njima govorili kao o kriminalcima, mafijašima... Šta treba da se dogodi da oni ovaj izazov pretvore u glas za smjenu Vlade?"

I lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević također je tvrdio da glasova za razrješenje neće faliti i da je uvjeren da će Vlada pasti.

Iako su u više navrata isticali kako vjeruju da će njihov predlog podržati i predstavnici vlasti, iz opozicije nisu saopćavali na čiju konkretno podršku računaju.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović napisao je jučer na Twitteru komentarišući mogućnost povlačenja inicijative da će to biti "nokaut opozicije od koga se više nikad neće oporaviti".

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić saopćio je da će, povukli inicijativu ili ne, DPS danas "sa svojim satelitima ostati u tužnoj manjini koja će ih dodatno isfrustrirati i nepovratno politički erodirati".

"Nakon onih sigurnih izjava, sugestivnih poruka da je stvar završena, da je Vlada već bivša, od sve te priče neće ostati ni 'koščice'".

Da glasanje o opozicionom prijedlogu bude prva tačka dnevnog reda današnje sjednice, odlučio je u srijedu Kolegijum predsjednika Skupštine, na prijedlog DF-a. Front je to tražio revoltiran odlukom Građanskog pokreta URA da s opozicijom izabere novog predsjednika Državne izborne komisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...