VLADO VURUŠIĆ U "JUTARNJEM LISTU": Plenkovićeva posjeta Sarajevu je važna, ali je bitnije da u Mostaru kaže Čoviću da se hrvatska politika vodi u Zagrebu, a ne u Širokom Brijegu

Doći u Sarajevo i pružiti podršku cjelovitosti i jedinstvu BiH sada kada je Milorad Dodik otvoreno krenuo u rušenje BiH svakako je važan iskorak da u Hrvatskoj shvate neospornu činjenicu da je njezin nacionalni i strateški interes samo jedinstvena i cjelovita BiH, koja treba biti dio euroatlantskih integracija, jer samo takva BiH garancija je i sigurnosti Hrvatske, regije ali i položaja Hrvata u BiH.

  • Politika

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 7

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi je strani državnik koji dolazi u posjet Sarajevu samo nekoliko dana nakon odluke Skupštine Republike Srpske da započne proces izdvajanja iz Bosne i Hercegovine i njezino razbijanje.

Uoči dolaska u Sarajevo i razgovora s predsjednikom Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom Plenković je rekao da je to "znak i signal prijateljstva, dobronamjernosti, poruke o cjelovitosti BiH".

Poruka da sva tri konstitutivna naroda i funkcioniranje institucija treba biti takvo da se svi osjećaju dobro i da svi trebaju biti zastupljeni".

Dakle, s jedne strane, Zagreb je ovaj put ispravno postupio i reagirao prema BiH, što se u posljednje vrijeme, ali i u prošlosti, i nije tako često činilo, ali s druge očito je da je došao s nakanom da "iskamči" promjene izbornog zakona.

Doći u Sarajevo i pružiti podršku cjelovitosti i jedinstvu BiH sada kada je Milorad Dodik otvoreno krenuo u rušenje BiH svakako je važan iskorak da u Hrvatskoj shvate neospornu činjenicu da je njezin nacionalni i strateški interes samo jedinstvena i cjelovita BiH, koja treba biti dio euroatlantskih integracija, jer samo takva BiH garancija je i sigurnosti Hrvatske, regije ali i položaja Hrvata u BiH.

S jedne strane, moramo odati priznanje za odgovornost i političku korektnost koju je Plenković pokazao prema susjednoj zemlji kad situacija miriše na nove ratne sukobe.

Ne, valjda je sada jasno da je primanje Milorada Dodika u Zagrebu bio pogrešan korak, pogotovo predstavljanje njega kao "zaštitnika Hrvata" u BiH, davanje podrške njegovom "paktu" s Draganom Čovićem ili izricanje da je na "najmanjem problemu BiH", premda se sve ovo što se dogodilo u Banjoj Luci moglo očekivati.

Ne vidjeti da Dodikova politika, oslonjena na Vučića i Putina, vodi prema "ukrajinizaciji", odnosno trajnoj kriznoj situaciji, političko je sljepilo.

Plenković je sada valjda pokazao kojim će smjerom ići hrvatska politika prema BiH, jer je kompatibilna s EU i SAD-om. Plenković je ovim dodatno pokopao porazni "izlet" Zorana Milanovića u bosanskohercegovački prostor.

Ne, začudno je da se Plenković neće naći s dvojicom članova Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, što bi nekako ulazilo u normalni protokol, a dodatno bi učvrstio svoje namjere i izjave.

No, osim zalaganja za izmjenu izbornog zakona, treba vidjeti kakav utjecaj ima na Dragana Čovića, s obzirom na priče o njihovoj tihoj međusobnoj netrpeljivosti. Plenković i njemu treba reći da se politika Zagreba prema BiH ne kreira u Širokom Brijegu, te da i on prihvati poziciju o jedinstvenoj BiH kao politiku tamošnjih Hrvata.

Zato ću posjet Mostaru biti podjednako ključan, ako nije i važniji od ovog u Sarajevu. Zanimljivo će biti vidjeti što će Plenković reći Čoviću i hoće li on osuditi secesionističku politiku svog (donedavnog!?) partnera Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...