GLAVNI TUŽILAC BRAMMERTZ O MURALU ZLOČINCU MLADIĆU: "Nevjerovatno je da se i dalje poriču činjenice o genocidu"

On je pozvao Srbiju da ispuni međunarodnu obavezu tako što će uhapsiti i izručiti Petra Jojića i Vjericu Radetu, članove Srpske radikalne stranke optužene da su pokušavali da utiču na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

  • Društvo

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 1

Murali sa likom bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu pokazuju da i dalje ima onih koji poriču genocid, izjavio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

„Murali Ratka Mladića i publikacije ekstremističke ruandanske dijaspore imaju jednu tužnu zajedničku osobinu. Pokazuju da i danas, više od dvadeset i pet godina kasnije, i dalje ima onih koji poriču, relativizuju i umanjuju sudski utvrđene činjenice o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima“,  rekao je Brammertz u obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Izvještaj o radu Mehanizma predstavio je pred Savjetom bezbjednosti predsjednik tog tijela, sudija Carmel Agius. On je pozvao Srbiju da ispuni međunarodnu obavezu tako što će uhapsiti i izručiti Petra Jojića i Vjericu Radetu, članove Srpske radikalne stranke optužene da su pokušavali da utiču na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...