EMOTIVNA VEČER U MADRIDU: Bivši saigrač iz "Reala" Corbalan, prijatelji i poštovaoci obilježili godišnjicu smrti velikog Mirze Delibašića

Mirza Delibašić nije bio samo vrhunski sportista, bio je primjer sportskog i ljudskog morala i kao takav uzor mladim generacijama.

  • Društvo

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 0

Dvadeset godina od smrti košarkaške zvijezde bivše Jugoslavije i najboljeg sporta kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala Mirze Delibašića  obilježeno je u ponedjeljak 13. decembra u organizaciji Ambasade BiH u Španiji i Central Sefarad – Izrael. Tim povodom održan je razgovor s Juanom Antoniom Corbalánom , bivšim košarkašem Real Madrida , autorom knjige “Razgovori sa Mirzom” i njegovim prijateljima, koji je sa puno emocija govorio o Mirzinom nevjerovatnom talentu, ljudskoj veličini i vremenu dok je bio u Madridu. Ove godine, napunilo se i 40 godina otkako je kao velika košarkaška zvijezda došla u Španiju, igrao za Real Madrid, gdje je boravio dvije godine (81-83).

Mirza je košarkašku karijeru završio septembra 1984. upravo sa utakmicom između Bosne i Reale iz Madrida, koja je održana u Sarajevu, a kojom se i Real Madrid želi oprostiti od njega. Juan Antonio Corbalán uporedio je elaganciju s kojom je Mirza Delibašić igrao na terenu sa besprijekornim zvukom violine. Također je istaknuo da je Delibašić svugdje bio rado dočekivan, dobrodošao. Jednostavno bio je čovjek kojeg su svi voljeli. Razgovor sa Corbalánom vodio je direktor Centra Sefarad Miguel de Lucas, inače veliki poštovalac Mirze Delibašića .

"Mirza Delibašić nije bio samo vrhunski sportista, bio je primjer sportskog i ljudskog morala i kao takav uzor mladim generacijama. Njegova odluka da ne pusti Sarajevo u najtežem periodu, opsade i uništavanja i da ostane sa svojim sugrađanima bila je čin ravan herojstvu i etici junaka antičkih drama Mirza je, umjesto sigurnosti koja mu se nudila u evropskim metropolama, izabrao da rat dočeka kao izbornik reprezentacije BiH” , kazala je ovom prilikom ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić.

Mirza Delibašić osvojio je sve što je igrač u to vrijeme mogao osvojiti – dva puta je bio prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), Kup Jugoslavije je osvojio 1978. godine. S košarkaškim klubom „Bosna“ bio je prvak Evrope 1979, s reprezentacijom Jugoslavije prvak svijeta 1981. godine… Osvojio je i špansku ligu s Real Madridom dvije godine kasnije. Svrstan je među 50 najvećih FIBA-inih igrača 1991. godine, ai Euroliga je svrstala među 50 najvećih. Prikazan je i kratki video o Mirzi Delibašiću i njegovim uspjesima. Film “Shooting for Mirza” koji je također dio programa posvećenog Mirzi Delibašiću, bit će prikazan početkom naredne godine u istom centru, a uskoro će krenuti prikazivanje u kinima u Španiji. 

/SB, FENA/

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...