PROFESOR IVO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "Prisustvo međunarodnih vojnih snaga može dovesti do podjele Bosne i Hercegovine; Ruski je interes da se gradi vojni aerodrom u..."

Komšić navodi da je Vučić rekao što se tiče BiH da se sa Hrvatskom slažu 90%.

  • Društvo

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 7

Ko pored srpskog sveta pravi muslimanski svijet? Zbog čega se Bošnjaci - muslimani žele odvojiti od zapada? Prave li Rusi vojnu bazu u Trebinju? Zbog čega međunarodna zajednica sve mirno posmatra? Zašto su Dodikove policijske vježbe opasne? Kako bi prisustvo međunarodnih snaga podijelilo BiH? Šta se dešava s Milanovićem, kuda vodi put kojim idu Čović i Dodik? Je li sluga bošnjačke politike? Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja, za "Mrežu" FTV-a je odgovarao Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva RBiH.

Kaže da je stanje na političkoj sceni u BiH proizvedeno.

"Dodik hoće osamostaljenje institucija RS-a od institucija države. Drugim riječima, hoće osamostaljenje RS-a od BiH, ali se mora znati da je to samo prva faza. Druga faza je proširenje Srbije na prostor RS-a i izlazak Srbije na Unu. S druge strane, imamo ovu HDZ-ovu politiku koju vodi Dragan Čović. On je također nju opisao i ona je dosta jednostavna. On hoće pod tom idejom koju je on nametnuo o legitimnom predstavljanju promijeniti Izborni zakon i Ustav ove zemlje. Imamo s treće strane politiku koju predstavlja SDA, namjerno neću da kažem bošnjačku, koja veoma loše reagira na ovu destabilizaciju koja dolazi i s jedne i s druge strane i prihvatili su tezu da se ovdje radi o položaju naroda, odnosno nacija u našem društvu i u državi, a ustvari radi se o državi. Onog trenutka kad političke razgovore pretvorite u razgovore o odnosima među narodima vi ste prekrižili BiH, jer BiH ne može opstati na tim nacionalističkim ekskluzivnim interesima koji se žele ugraditi u institucije države."

Ističe da je zadnjih 20 godina ugrožena stabilnost BiH.

"Mir nije ugrožen u onoj mjeri koliko se govori. Teško ovdje da neko može započeti i da se može usuditi otvoriti neke oružane sukobe. Dodik je provocirao na granici entitetskoj kad je pravio ove vojne vježbe. To je bila čista provokacija i ona može biti vrlo opasna. Jer da neko reagira na to, da se izazove neki incident, onda bi bilo kritično, onda ne znamo kako bi se to završilo. Jer onda bi on pozvao EUFOR odavde da zaštiti entitetsku granicu jer kao ona je ugrožena, ugrožen je ponovo srpski narod u RS-u itd. Treba se čuvati toga. Ne smijemo izazvati incidente bez obzira na provokacije jer bi nam se moglo desiti da nam onda međunarodne snage kao zaštite entitetske granice, da zaštite jedne od drugih, podijelili bi nam državu kao što je podijeljen Kipar."

Komšić smatra da je cilj upravo da dođu međunarodne snage i podijele državu.

"Cilj tih provokacija je upravo to. Ovdje se treba držati misije koju imaju međunarodne snage u BiH. Oni su tu da čuvaju mir, a ne da sudjeluju u nekom sukobu i da zalede sukob koji bi se tu pojavio. U ovoj situaciji kad se iz susjedstva zvecka oružjem, onda bi bilo vrlo važno ono što je Haris Silajdžić ponovio u vašoj emisiji, da međunarodne snage odu u Brčko i da stanu na neke ključne tačke na granici prema Srbiji, pa ako treba i prema Hrvatskoj. Sjećate se, ne tako davno kad je Milanović dolazio u Vitez da je imao želju da počasni svoj vod dovede u našu državu i da demonstrira tu neku silu u našoj državi. To je akt agresije na ovu državu."

Bosanski Hrvati su remetilački faktor

Navodi da Dodik očito misli da treba ići do kraja.

"Očito je da se on boji izgubiti vlast. To što on radi, to se sada uklapa u neku strategiju koja je napravljena izvan BiH. On se potpuno uklopio u ono što je već objelodanjeno u našoj javnosti kao Memorandum 3 SANU - destabilizirati BiH na svim nivoima gdje je moguće, ne sudjelovati u radu institucija BiH, negirati BiH gdje god je to moguće, ne pominjati ime BiH, da se izbriše iz javnog mnijenja i svijesti građana RS-a, govoriti o tome da BiH nije moguća kao država, da ona nema budućnosti itd. Ta retorika njegova se uklapa u taj širi okvir koji je projektiran u Beogradu. Nije to dakle iz njegove glave. On se veoma dobro uklapa u to. I dalje, treće, što je još važnije možda od toga, on se uklapa u ovaj projekat o kome se još ne govori, a koji je aktuelan, koji se godinama realizira vrlo tiho iza leđa sviju nas, da se formira taj pravoslavno-muslimanski bazen. Dakle, ide se na vjersko objedinjavanje pravoslavnog naroda na Balkanu i muslimanskog naroda kao vjernika. Pa onda sa muslimanima iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije itd., da se stvori ono što je Vulin nazvao 'srpski svet'. Zapravo taj 'srpski svet' podrazumijeva ovaj pravoslavno-muslimanski bazen gdje bi se bosanski muslimani odvojili od Zapada potpuno i grupirale oko te velike muslimanske grupacije na Balkanu. Zapravo, to je put u njihovo uništenje jer ta grupacija bi bila veoma mala u odnosu na ovaj tzv. pravoslavni svet. Velike sile stoje iza toga, nije to više samo projekat Srbije. To je pravoslavni projekat. Ključna je teza odvojiti naše muslimane, odnosno Bošnjake kao narod od Zapada."

Pojašnjava da bi to imalo šanse na uspjeh, ali smetaju bosanski Hrvati, Hrvati srednje Bosne.

"Ne možete odvojiti Bošnjake, muslimane od Hrvata i katolika srednje Bosne jer tu oni žive zajedno. To je jedino mjesto gdje žive zajedno. Nema više muslimana i Bošnjaka u Zapadnoj Hercegovini ili ih ima beznačajan broj. Nema Hrvata u Posavini. To je Tuđman prodao davno, '92. On je realizirao svoj zločinački projekat o preseljenju naroda kad je iselio Posavinu. Rat se ovdje vodio oko srednje Bosne, oko bosanskih Hrvata. I mi smo njima uvijek bili problem. Tuđman nije mogao nikako halaliti to. Mi smo remetilački faktor, da nije bosanskih Hrvata on bi lako uzeo Zapadnu Hercegovinu i rekao eto vam to gore. Meni je to davno rečeno, ali nisam vjerovao u to. Ima deset godina. Kao vi ste remetilački faktor, šta čekate, što se ne selite odavde. Iz Hrvatske mi je to rečeno i nije to privatno mišljenje. Meni je preneseno javno mnijenje iz hrvatske politike. Meni je to onako ličilo na neki vic. Međutim, u ovoj koncepciji, sad vidim šta je remetilački faktor. Mi smetamo da bi se muslimansko-pravoslavni svet odvojio od Zapada. Sva ova retorika koju mi slušamo evo već 2-3 godine o legitimnom predstavljanju, o ugroženosti Hrvata, tu se stalno misli na bosanske Hrvate. Oni nas ugrožavaju, iz Hrvatske je to retorika, oni su prljavi, treba im dati sapun da se peru, gdje ćete vi, gospoda hrvatska, živjeti sa prljavim narodom?! Ugroženi ste jer Bošnjaci naši, odnosno muslimani vjernici su potencijalno najveći teroristi u Evropi, to će biti leglo terorizma, ne možete s njima živjeti, iselite se odatle, šta čekate?! Jer hrvatska politika ne može voditi jednu komotnu politiku prema Bošnjacima kao narodu niti može prema BiH jer mi smo sad smetnja. Ne znaju šta s nama uraditi. Ta je politika na djelu, ona je aktuelna."

Ruski je interes da se gradi vojni aerodrom u Trebinju

Na pitanje da li međunarodnoj zajednici odgovara ovakvo stanje u BiH pa još uvijek ne reaguje, Komšić odgovara: "Oni stalno pričaju kako im to ne odgovara, kako se to mora zaustaviti. Ali ništa ne čine, to je problem. I stiče se dojam zapravo da oni žele ovo stanje ovakvo kakvo jeste ili jednostavno možda ne žele neku veliku konfrontaciju. Međunarodna zajednica i EU je propustila neke stvari ovdje zadnjih godina. Propustili su to da se ruski interes, i politički i ekonomski, ovdje umiješao i da se dosta etablirao, da je dosta jak i snažan. I sad u toj jednoj globalnoj koncepciji Rusi će finansirati aerodrom u Trebinju. Taj aerodrom u Tebinju nije uopće za turizam. Aerodrom koji ima pistu dugu preko kilometar je vojni aerodrom. Kažu Srbija gradi. Pa Srbija ne može da riješi problem pitke vode u Beogradu, nema para za to, kako može imati pare za taj aerodrom. Dakle ruski je interes da se to gradi. U tome je stvar. To će biti ruska vojna baza ovdje, neće to biti samo aerodrom. Ali niko ne reagira. Ne reagira ni Hrvatska koja je članica EU. Vrlo je teško dati odgovor na to koji je to interes."

O Zoranu Milanoviću kaže da ni hrvatski neuropsihijatri ne znaju šta se s njim događa.

"On očito želi da se dodvori tim radikalnim desničarima u Hrvatskoj i, ukoliko nije dio tog projekta, a to me ne bi iznenadilo, po kome treba učiniti sve da se Hrvati srednje Bosne isele odavde, da se Bošnjaci odvoje od njih, od Zapada, jer njegova retorika ide na to. Ako ne može ratom, ne može baš Hrvatska sad ulaziti u to, članica je EU itd, e možemo tako. Sad ćemo imati takvu retoriku kojom ćemo Hrvatima ogaditi Bošnjake pa da sami bježe odatle. To je sad pitanje njegovog karaktera da se on miješa u nešto što je međunarodni sud presudio."

Komšić navodi da je Vučić rekao što se tiče BiH da se sa Hrvatskom slažu 90%.

"Pitanje je gdje je onih 10% što se ne slažu. To smo mi bosanski Hrvati, ne znaju šta će s nama. Ne bih uopće govorio ni o njihovom političkom ni o njihovom moralnom liku. To su jednostavno takvi ljudi. To samo govori da bi oni sutra ponovili ono što se ovdje desilo. Da bi ponovili i zločine i genocid."

Želim da se objelodani istina o onome što se ovdje zbivalo '90-ih godina

Kada je riječ o Izbornom zakonu kaže da se pogrešno pregovara.

"Ne možete ni Ustav ni Izborni zakon mijenjati ako se ne držimo nekih principa. Što se tiče Izbornog zakona, pa čak i Ustava, principe su odredili sudovi. I međunarodni sud za ljudska prava i naš Ustavni sud. Oni su vrlo jasno donijeli odluke o tome. Najteže je mijenjati neke temeljne akte u državi pod ucjenama. Prvo bi trebalo otkloniti te ucjene i kazati nećemo nikako sad o tome raspravljati sve dok nas ucjenjujete. Građani odlučuju hoće li izaći na izbore ili neće. Dragan Čović ne predstavlja Hrvate, on predstavlja HDZ. Za njega nije legitiman niko ako nije iz HDZ-a. On zato i hoće Izborni zakon da prilagodi sebi da može zakonito i institucionalno osigurati mjesto u strukturama vlasti."

Smatra da Dodik neće uspjeti u onome što je naumio.

"Prvo, imat će unutarnji problem unutar RS-a. Nisam siguran da mu to može proći čak i u NSRS-u. Ako prođe, ne vjerujem da će garanti Dejtonskog sporazuma dozvoliti da se on tako drastično ruši. Ipak i to je neka nulta tačka ispod koje se ne može tako lako ići. To će se rješavati u RS-u i mislim da ga opozicija čeka na tom pitanju. Što se tiče Čovića, stvar je jasna. Ideja legitimnog predstavljanja je ideja hrvatske izborne jedinice, a to je ideja stvaranja trećeg entiteta, a stvaranje trećeg entiteta je obnova Herceg-Bosne. To je shema i Čović radi na tome. Ima podršku iz Hrvatske i, što je najgore, ima podršku iz nekih krugova iz EU."

"Dok je HNS-a to je Čovićev čovjek, to su njegovi plaćenici. Gospodinu Cvitanoviću i HDZ-u, odnosno Čoviću, smeta to što se ja borim za istinu. Ja želim da se objelodani istina o onome što se ovdje zbivalo '90-ih godina. Oni žele sakriti tu istinu", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...