“SITUACIJA JE SVE VIŠE PROBLEMATIČNA”: Bidenov “čovjek od povjerenja” okrivio Dodika i razbio "iluzije Srba"

Kandidat za novog ambasadora SAD-a u Srbiji vjeruje da sa rukovodstvom u Beogradu može naći zajednička osnova oko ovih pitanja.

  • Mini market

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 3

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Christopher Hill kazao je da je među najvećim problemima u regionu situacija u BiH. Navodi da je to zbog pokušaja RS-a da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog djelovanja člana Predsjedništva Milorada Dodika.

U odgovoru na pitanja senatora Vanjskopolitičkog odbora Senata, Hill je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana.

On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promjena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima, piše Oslobođenje.

Hill je rekao da vjeruje da sa rukovodstvom u Beogradu može naći zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.

"Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo podržati jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promjene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu", naglasio je Hill.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...