"SB" NA PRESSU: U više od 70 bh. gradova i općina pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces (FOTO)

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.

  • Vijesti

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 1

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" je današnjom konferencijom za medije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine označila početak kampanje za uvođenje novih novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije "Pod lupom" će se oslanjati na aktivno učešće bh. građana i građanki u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, i to potpisivanjem građanske peticije širom Bosne i Hercegovine za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića, navode oni.

"Danas će preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine u više od 70 gradova i općina izaći na ulice da dobiju podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa. Svi građani i građanke će imati priliku potpisati peticiju jer će narednih osam dana (od 15.12. do 22.12.), svakodnevno biti organizovani ulični štandovi na kojima će biti moguće potpisati peticiju. Pozivamo sve građane i građanke kada ugledaju naše prepoznatljivo ljubičaste štandove da potpišu peticiju jer samo zajedno i uz snažan pritisak građana možemo napraviti pozitivne promjene", rekao je Hasan Kamenjaković, PR Koalicije "Pod lupom".

Građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija je moguće potpisati i online putem obrasca: https://podlupom.org/peticija/

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" se već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa. Tokom rada u prethodnom periodu, predložen je veliki broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo. Međutim, za slobodne i poštene izbore u Bosni i Hercegovini neophodno uložiti još dosta truda da bi se moglo govoriti o uspješnoj izbornoj reformi. Jedna od ključnih preporuka Koalicije "Pod lupom" za unapređenje izbornog procesa je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

"Shvatajući širinu uvođenja novih tehnologija u izborni proces i kompleksnost ove promjene, kao i tromost u proaktivnom pristupu za unapređenje izbornog procesa, uvidjeli smo da je neophodno direktno uključiti bh. građane i građanke u zemlji i inostranstvu u ovu kampanju i pokazati nadležnim institucijama da građani i građanke žele promjene u ovom smislu. Zbog toga smo se odlučili na pokretanje javne kampanje za unapređenje izbornog procesa koja podrazumijeva potpisivanje građanske peticije, odnosno direktni oblik demokratije kroz iskazivanje zahtjeva građana", izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom", piše Klix.

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti u izborni proces. Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od strane izborne administracije, posmatrača i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

Od 110 demokratskih država svijeta, u njih preko 50 postoji sistem biometrijske identifikacije birača/ica, a u preko 40 i neki oblik novih tehnologija za pomoć pri glasanju. Nove tehnologije su posebno značajne u državama sa niskim povjerenjem građana i građanki u izbore jer mogu doprinijeti sprečavanju izbornih prevara na izborni dan u značajnoj mjeri i povećati povjerenje javnosti u izborni proces.

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...