"TRI TRAČKA NADE...": Konaković o najavi povlačenja pojedinih stranaka iz pregovora o Izbornom zakonu

"Na snazi je državni udar Milorada Dodika. To sam na sastancima uvijek naglašavao, ali i druge kolege su saglasne s tim stavom. Ipak, postavlja se pitanje šta je naša alternativa. Bilo kakav prekid komunikacije nije dobar i važno je da nastavimo razgovarati", zaključio je Konaković.

  • Politika

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 8

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković prokomentarisao je najavu povlačenja pojedinih stranaka iz pregovora o Izbornom zakonu dok se ne sankcioniše politika Milorada Dodika koji podriva državu.

Potvrde o obustavljanju pregovora za reformu Izbornog zakona, zbog čega su svoj dolazak u Sarajevo ovog vikenda otkazali i Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, koji su medijatori pregovora bit će potvrđene sutra i u petak.

Ipak, već je jasno da će SDP, DF, ali vjerovatno i SDA poslati poruku da ne žele pregovarati o Izbornom zakonu dok međunarodna zajednica ne sankcioniše politiku Milorada Dodika. Podsjetimo, Narodna skupština RS-a je prošle sedmice usvojila zaključke kojim je obavezala vlast tog entiteta da u narednih šest mjeseci napravi zakone o povlačenju RS-a iz Oružanih snaga, VSTV-a i Uprave za indirektno oporezivanje.

Konaković smatra da se na Dodikovu politiku treba adekvatno odgovoriti, ali da prijateljima iz međunarodne zajednice ne treba zatvarati vrata.

"Mi imamo trenutno tri tračka nade. Prvi je angažovanija Amerika, potom nova vlada Njemačke, te aktivizam Velike Britanije, koja je posebno zabrinuta za stanje u BiH. Tim prijateljima ne bismo trebali naprasno zatvoriti vrata", kazao je predsjednik  NiP-a.

Naglasio je da se na sastancima sa međunarodnim predstavnicima o tome priča te naglašava problem Dodikove politike, dok se istovremeno vode pregovori za Izborni zakon.

"Na snazi je državni udar Milorada Dodika. To sam na sastancima uvijek naglašavao, ali i druge kolege su saglasne s tim stavom. Ipak, postavlja se pitanje šta je naša alternativa. Bilo kakav prekid komunikacije nije dobar i važno je da nastavimo razgovarati", zaključio je Konaković.

Za kraj je kazao da će se organi Naroda i pravde o nastavku pregovora za Izborni zakon očitovati u narednim danima,  piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...