RADOVIĆ NEĆE DA PREPADA NAROD: “Ne želim da razmišljam o ratu, ali o ekonomskim posljedicama i..."

(...) zatvaranju RS itekako treba razmišljati."

  • Mini market

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 0

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Milan Radović (SDS) govoreći o vraćanju nadležnosti i zakonima koje je donio visoki predstavnik kaže da su u opoziciji apsolutno za to da se ovi zakoni ne prihvate, posebno Inzkov zakon.

Kako kaže, iako je on za vraćanje nadležnosti, ne može se izlaziti jednostrano iz onih dogovora koji su usvojeni glasovima svih strana u institucijama BiH.

On kaže da je teško reći šta će se dešavati ako Dodik i vlast u RS krenu u provođenje zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini, ali da bi vlast koja je započela sve ovo trebala da ima moguće scenarije.

"Mi smo tražili da se kaže ko od članica koje su garantovale Dejton stoje iza toga i da li imamo podršku za to. Da odgovore, šta je važnije, ono što piše u ustavu ili što je donio Parlament. Ne želim da razmišljam o ratu, ali o ekonomskim posljedicama i zatvaranju RS itekako treba razmišljati. Da ne možemo da putujemo, da dovezemo određenu robu, da nemamo dovoljno lijekova. Glavne sankcije se odnose na uvoz, a 70 odsto robe široke potrošnje, lijekova i medicinskog materijala mi uvozimo", rekao je Radović.

On kaže da ne želi da prepada narod, ali moramo razmišljati o mogućim konsekvencama, jer postoje ozbiljni zahtjevi iz EU za sankcije cijeloj RS.

On pita i da li vlast ima konsenzus za ovo što radi. 

"Da li je narod birao vlast za ove poteze? Ja mislim da nije. Da li treba raspisati referendum po tom pitanju? Šta građani misle o tom? Ja neću da predlažem vlasti, ali mi nismo čuli šta misle građani. Da li smo mi voljni da trpimo da bismo ovo uradili", rekao je za Buku Radović.

On kaže da nema mjesta u Evropi gdje se u RS ne govori kao o slučaju i da se tu vidi da nemamo podršku za ovo što se radi. A, kako navodi, da bi se nešto uradilo na ovaj način mora postojati velika podrška u međunarodnim strukturama.

Radović smatra da se vlast izgubila u svojoj političkoj igri i stalnoj improvizaciji.

"To je sve igra. Improvizacija sa referendumom o Danu RS, improvizacija sa mirnim razdruživanjem, improvizacija i zamajavanje sa odcjepljenjem, sada improvizacija sa nadležnostima", rekao je Radović i dodao da je ovakvoj politici Dodika dodatni vjetar u leđa dala politika SDA i Bakira Izetbegovića. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...