"NE POMAGAJ, IZGINUSMO!": Milanović iz svih oružja napada Plenkovića zbog izostavljanja "konstitutivnosti naroda" u Zaključcima Vijeća EU

"Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakva jamstva da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju", rekao je Milanović.

  • Regija

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 6

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću u njihovom najnovijem sukobu vezanom oko prihvatanja Zaključaka Vijeća Europske unije. Naime, Milanović je ranije poslao pismo u kojem je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je hrvatska Vlada prihvatila navedene Zaključke bez da se u njoj navode prava Hrvata kao konstutivnog naroda u BiH, na što mu je premijer Plenković iz Bruxellesa odgovorio kako to pismo shvaća kao "osobnu zahvalnost za branjenje njegove izjave o Srebrenici".

Status prenosimo u cijelosti.

"Objasnio nam je Andrej Plenković kako Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini - dugoročno pogubne za Hrvate u toj državi i štetne po nacionalni interes Republike Hrvatske - treba derivirati, dekriptirati i dešifrirati. Po njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptiraju i dešifriraju prava i obveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovito. Nema se što tu dešifrirati, pročitana je to knjiga, treba djelovati. Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH. Ok, ako nije želio ugroziti svoju osobnu briselsku karijeru, pitam ga -  zašto nisi naložio Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako beskorisnih, dapače, štetnih zaključaka? Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakva jamstva da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju. Vidim kako je Plenković očekivao i moju zahvalnost što me je, ispada tako, branio u Sarajevu.

Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?", navodi se u statusu. 

Objasnio nam je Andrej Plenković kako Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini - dugoročno pogubne za Hrvate u toj...

Posted by Zoran Milanović on Thursday, 16 December 2021

PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA KRITIKU MILANOVIĆA: "Treba znati dešifrirati rečenice u zaključcima EU"

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odgovorio je danas na kritike koje je Vladi u pisanom obliku iznio predsjednik države Zoran Milanović, vezano uz zaključke Vijeća općih poslova EU čiji je sastanak održan u utorak u Bruxellesu.

Plenković je rekao da se on stalno zauzima za ravnopravan položaj Hrvata u BiH te da mu se sada "neki akteri", misleći na predsjednika Milanovića, obraćaju pismima putem medija.

- Ja to više vidim kao PR potez, rekao je on.

Odgovarajući na primjedbe da se u zaključcima Vijeća ne spominju konstitutivni narodi, Plenković je odgovorio:

- Čim spomenete Daytonski sporazum, narodi su unutra. Čim spomenete izbornu reformu, ograničenu ustavnu reformu, presude Ustavnog suda, što se odnosi na presudu u slučaju Ljubić, onda je sve bitno tu. Treba imati predznanje i znati dešifrirati te rečenice i znati što se nalazi iza njih - rekao je Plenković. Naglasio je da niko iskusan na ide na opciju blokiranja svih zaključaka Vijeća jer se to radi samo u ekstremnim slučajevima, naglasio je.

Plenković je dodao da su ti zaključci puno bolji za Hrvate u BiH nego oni koji su usvojeni ljetos na samitu NATO-a kada je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Milanović.

Milanović je tada zaprijetio da će blokirati usvajanje zajedničke deklaracije NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma. Na kraju je postignut dogovor da se spomene Daytonski sporazum i potreba izborne reforme.

Govoreći o aluzijama da je potrebno blokirati zaključke ako se u njih ne uspije ugraditi svoj stav, Plenković kaže da se to radi samo u krajnjim slučajevima.

- Nitko tko je iskusan u europskim temama to ne radi. To se radi samo u ekstremnim slučajevima kada je požar takav da nema druge - rekao je Plenković.

- Ovdje treba voditi puno mudriju, sofisticiraniju politiku kako bi se dobila podrška za ono što nam je bitno - dodao je premijer Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...