MLADEN IVANIĆ O DODIKU: "Prepao se negativnog ambijenta koji je sam oko sebe kreirao; Pod velikim je pritiskom opozicije u RS-u"

"Svojevremeno je govorio o referendumu o nezavisnosti, pa tog referenduma nije bilo. Onda je govorio o nezavisnoj Republici Srpskoj, pa toga nikad nije bilo. Onda je govorio o mirnom razdruživanju, pa do toga nije došlo. Sada govori o tome kako je on jako zainteresovan da BiH opstane u okvirima originalnog Dejtona", kaže Ivanić.

  • Politika

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 0

"Mislim da ni gospodinu Dodiku nije jasno kuda ide i da u ovom trenutku ni on to ne zna", istakao je u Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a.

"Čini mi se da su zbunjeni i bez vizije kako se iz svega ovoga može izaći i partije u Sarajevu, koje su kao partije koje treba sa Dodikom da nešto dogovaraju, ali i međunarodna zajednica. Svi oni su ušli u nešto, a ja mislim da niko živ od njih ne zna gdje će to izaći. Dodik, po meni, pred sobom ima dvije alternative od kojih je jedna da nastavi dalje ovo što je počeo, to znači da donese zakone da ta priča o svih 140 nadležnosti bude vraćena nazad, da tu priču dovede do kraja. Hoće li to uraditi, mislim da ovog trenutka nije jasno. Ako osjeti da postoji mekan prostor, mislim da hoće, ali sve što zadnjih dana govori pokazuje da se okreće drugoj mogućoj alternativi, traganju za nečim što će on kao dobiti i onda proglasiti kao svojom velikom pobjedom. Sve više mi se čini da on ustvari ide ka tom pristupu, traga za nečim što će on proglasiti velikom pobjedom. Da li će to biti 50 vojnika manje ili će biti svođenje vojske na 5.000 ne znam, ali imam osjećaj da se prepao ovog negativnog ambijenta koji je sam oko sebe kreirao i pomalo kao da traži izlaznu varijantu. To mu je ranijih godina uspijevalo i biće zanimljivo vidjeti da li će naći sagovornike, jer glavni sagovornici su međunarodne institucije i SDA", kaže Ivanić.

Ističe da Dodikov opstanak na političkoj sceni zavisi od toga kako će povratak uspjeti da promoviše u javnosti Republike Srpske.

"Naravno da će on govoriti da je pobjednik u ovome svemu, iako ja mislim da će to biti jako teško. Prvo ne vidim šta ozbiljno može dobiti od partnera kao izlaznu varijantu. Mislim da je napravio takav ambijent da bilo šta sad da SDA popusti ona će biti viđena kao gubitnik. Međunarodnim institucijama je bitno samo da se to smiri, a šta je cijena smirivanja nije ni važno. Mislim da će mu jako biti teško postići dogovor sa nekim iz Federacije jer bi bilo kakav ustupak njemu značio politički gubitak onome ko daje ustupak, a tu prije svega mislim na SDA, nema ko drugi. Nisam siguran da je SDA na to spremna. Tako da mislim da je ušao u jednu vrlo zapetljanu situaciju iz koje mu neće baš biti jednostavno izaći. S jedne strane pod velikim je pritiskom opozicije u RS-u, a s druge strane nema prostor da to dovede kako je obećao javnosti do kraja. Dakle on traži neki izlaz, neki prostor ali iskren da budem ne vidim ko će mu taj prostor dati. A onda u takvim uslovima kad nema izlaza, nema prostora, on tek tada postaje nervozan i onda je moguće da napravi ko zna kakve još radikalne poteze i pristupe. Tako da mislim da nikome nije jasno u kom će ovo pravcu dalje da ide", pojašnjava Ivanić.

Ivanić kaže da je teško kvalifikovati ovo što Dodik radi.

"Svojevremeno je govorio o referendumu o nezavisnosti, pa tog referenduma nije bilo. Onda je govorio o nezavisnoj Republici Srpskoj, pa toga nikad nije bilo. Onda je govorio o mirnom razdruživanju, pa do toga nije došlo. Sada govori o tome kako je on jako zainteresovan da BiH opstane u okvirima originalnog Dejtona, tako da ja više ni ne znam šta je njegova koncepcija. Ono kako je formalno ovo zadnje promovisano, nije disolucija jer je on odustao od nezavisne Republike Srpske, nego je to vraćanje kao nadležnosti onoga što je RS svojevremeno prenio na zajedničke institucije. I u to se ušlo grlom u jagode, bez ozbiljnije analize. Ja smatram da su neke institucije bile korisne za RS. Uprava za indirektno oporezivanje jer u njoj onoliko koliko pojedini entiteti uplate, toliko i dobiju nazad kad se prihodi usvoje. To uopšte nije bilo štetno za RS. Naravno ima i institucija koje objektivno ne treba da postoje. Mi imamo Komisiju za koncesije koja ima sedam članova i koja ima jedno 37 zaposlenih, koja postoji 17 godina i koja nije dala nijednu koncesiju. Besmisleno je da to postoji. Umjesto takve institucije može da se napravi komisija pri Ministarstvu za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu. Smatram i da je Agencija za promociju stranih investicija takođe jedno birokratsko tijelo koje uopšte nema sadržaja i ne čini nikakve posebne napore jer mi nemamo stranih investicija. Dakle postoje stvari koje se mogu u normalnom razgovoru riješiti i dobar dio tih stvari, kad bi bilo razuma i s jedne i s druge strane, bi mogle naći svoje rješenje koje bi bilo od koristi za BiH da budu manji troškovi. Ali razuma nema," kaže Ivanić.

Pojašnjava da je, kada je UIO u pitanju, u BiH rješenje takvo da poreski obveznici imaju entitetski broj.

"I koliko jedan entitet uplati PDV-a, toliko mu se po odbitku zajedničkih institucija vrati nazad. I tu niko nikog ne može prevariti. Tu su prihodi čisti, nisu pod političkim uticajem. Da budem iskren, isti efekti bi bili kada bi bile usaglašene dvije uprave od koji jedna pokriva teritoriju FBiH, druga RS. Ništa se tu ne bi promijenilo, samo što bi bilo komplikovanije. Vjerovatno bi kao posljedica bilo da jedan entitet ima svoju stopu, drugi bi imao svoju, počelo bi takmičenje, to bi razjedinilo tržište i krajnji efekat nikakav. Zato bi bilo dobro da su ovi koji su tako pametni napravili neku vrstu ekonomske analize i izašli sa argumentima šta RS gubi ovim rješenjem. Onako kako je ono napravljeno ja sam uvjeren da ne gubi, u suštini, ništa. Najveće pozitivne efekte od Uprave je imala Reublika Srpska jer je rast budžeta Republike Srpske bio najveći",  zaključio je Ivanić za Dnevnik D.

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...