OGLASIO SE U SRBIJI OMRAŽENI RIO TINTO: "Razumijemo građane, ali nastavljamo projekat 'Jadar'"

Dodaje se da će se planiranje i aktivnosti na projektu "Jadar" nastaviti u skladu sa zakonima Srbije, kao što je to činjeno i do sada.

  • Regija

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 1

Kompnija Rio Tinto nastavit će da realizuje projekat "Jadar" u zakonskim okvirima i da pruža javnosti informacije o svim aspektima projekta za koje je nadležna, saopćila je danas ta kompanija.

"Tokom dvije decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora 'Jadar', preduzeće Rio Sava Exploration posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom dijelu svijeta", navodi se u saopćenju Rio Tinta za Srbiju.

Naglašava se da je toj kompaniji veoma stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici i da je za razvoj projekta "Jadar" potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan, prenosi Nova.rs.

"Uvjereni smo da samo kroz dijalog u kome će se argumentima i činjenicama raspravljati o projektu 'Jadar' može doći do razumijevanja svih zainteresovanih strana o stvarnim i dugoročnim koristima koje on može donijeti narodu u Srbiji, lokalnoj zajednici i privredi Srbije, kao i o rizicima i planu kojim će se obezbijediti bezbjednost projekta i života građana uz punu zaštitu životne sredine“, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da će se planiranje i aktivnosti na projektu "Jadar" nastaviti u skladu sa zakonima Srbije, kao što je to činjeno i do sada.

"Razumijemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavit ćemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo", saopćio je Rio Tinto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...