JOŠ MALO STRPLJENJA: "Pfizer" očekuje da će Covid-19 postati endemska bolest već...

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 5,34 miliona života u najmanje 192 zemlje i regiona od decembra 2019. godine, sa više od 273 miliona prijavljenih slučajeva širom svijeta, prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins”.

  • Svijet

  • 17. Dec. 2021  17. Dec. 2021

  • 1

Očekuje se da će Covid-19 postati endemska bolest već 2024. godine, rekli su u petak rukovodioci američke farmaceutske kompanije Pfizer.

“Vjerujemo da će Covid-19 preći u endemsko stanje, potencijalno do 2024.”, rekla je globalna predsjednica Pfizer Vaccines Nanette Cocero.

“Mogla bi postati endemska bolest kada bi populacije širom svijeta imale dovoljan imunitet na vakcine, ili kada bi hospitalizacije i smrtni slučajevi stavljeni pod kontrolu”, kazala je Cocero.

Glavni naučni direktor Pfizera Mikael Dolsten rekao je da će trajanje zavisiti od evolucije bolesti i koliko su vakcine efikasno raspoređene širom svijeta gdje su stope vakcinacije niske.

“Čini se da će u narednih godinu ili dvije neke regije preći na endemski model, dok će druge regije nastaviti u pandemijskom režimu”, rekao je Dolsten.

Smatra da pojava novih varijanti bi mogla utjecati na to kako će se pandemija nastaviti.

Dok je pandemija, poput Covid-19, globalna epidemija koja se proširila na sve zemlje svijeta, endemija pogađa određene populacije ili zemlje.

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 5,34 miliona života u najmanje 192 zemlje i regiona od decembra 2019. godine, sa više od 273 miliona prijavljenih slučajeva širom svijeta, prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins”, piše Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...