PREDLAGAČ REZOLUCIJE O SRBIJI U EVROPSKOJ UNIJI: "Dosta smo slušali manipulacije iz Beograda, prošlo je vrijeme taktiziranja i manipulacije"

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih.

  • Regija

  • 18. Dec. 2021  18. Dec. 2021

  • 0

"Za zemlju kandidata za članstvo u EU potpuno su neprihvatljivi događaji na ekološkim protestima, gdje su huligani neometano napadali mirne demonstrante. Usvajanje rezolucije o Srbiji predstavlja vrlo jasnu poruku srpskim vlastima da je prošlo vrijeme taktiziranja i manipulacije", rekao je za dnevni list "Nova" poslanik u Evropskom parlamentu, Klemen Grošelj.

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih, piše Nova.rs.

Zajednički prijedlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Ljevica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Predlagač rezolucije o Srbiji i europoslanik iz redova liberala (Renew Europe/Obnoviti Evropu) Klemen Grošelj, rekao je za “Novu” da je ovaj dokument poruka srpskim vlastima da moraju da se zalažu za evropsku budućnost, ali ne samo riječima, već radom i ponašanjem.

Za zemlju kandidata za članstvo u EU potpuno su neprihvatljivi događaji na ekološkim protestima, gdje su huligani neometano napadali mirne demonstrante. Pravo na mirne proteste je osnovno ljudsko pravo i dužnost je svake zemlje, svake vlade je da, u skladu sa svojim mogućnostima, to i obezbijedi. To se posebno odnosi na vladu koja želi da se pokaže kao spremna za članstvo u EU”, ističe on i naglašava da je rezoluciju podržala ogromna većina poslanika.

“Time je poslata vrlo jasna poruka srpskim vlastima da je prošlo vrijeme taktiziranja ,pa čak i manipulacije. Sva ova dešavanja oko posjete Moskvi i sprečavanja tzv. obojenih revolucija, uoči događaja u istočnoj Ukrajini, za mnoge poslanike i zemlje EU su zabrinjavajući. Naročito u kombinaciji sa nedavnim protestima, djelovanjem huligana i neradom policije”, poručuje Grošelj.

Grošelj je podvukao da vlast u Srbiji mora da se opredijeli šta joj je prioritet – EU ili neki drugi savez.

Vrijeme za sjedenje na dvije ili čak više stolica polako ističe. Imajući u vidu ovu rezoluciju, ali i izjave uoči predstojećeg francuskog predsjedavanja Vijećem EU i signale nakon formiranje nove njemačke koalicije, može se očekivati promjena politike EU prema Balkanu i Srbiji. Svi želimo da Srbija postane punopravna članica EU, ali i prije toga ona mora da ispuni kriterijume koje su ispunjavale sve druge zemlje kandidati. U tom pogledu od Srbije se ne traži ništa više ili manje. Istina, postoji pitanje Kosova, ali i pored toga, pregovori se mogu nastaviti, uprkos neriješenom pitanju Kosova. Sve je u stvari u rukama srpskih vlasti i njihove političke volje”,  podvači predlagač rezolucije o Srbiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...