ERDOGAN SE RADUJE KAO MALO DIJETE: "Hvala vam što niste pokleknuli pred ucjenama i pritiscima ANTITURSKIH LOBIJA!"

Erdogan je također zahvalio Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX što nisu pokleknuli pred "ucjenama i pritiscima antiturskih lobija".

  • Svijet

  • 19. Dec. 2021  

  • 2

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozdravio je u videoporuci lansiranje još jednog turskog telekomunikacionog satelita Turksat 5B u svemir, istakavši da je to još jedan "trenutak ponosa" za Tursku i tursku naciju.

"Danas smo u svemir lansirali Turksat 5B, najmoćniji komunikacioni satelit naše zemlje i najvećeg kapaciteta. U ovom satelitskom projektu odlučili smo se za raketu Falcon 9 kompanije SpaceX", rekao je Erdogan.

 

Erdogan je također zahvalio Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX što nisu pokleknuli pred "ucjenama i pritiscima antiturskih lobija".

Naglasio je da će se brzina i kapacitet prijenosa podataka povećati za više od 15 puta lansiranjem Turksata 5B.

"Na ovaj način će se korisnicima u području pokrivenosti pružati usluge širokopojasnog satelitskog interneta, uključujući kopno, more i zračna vozila u regijama gdje je pristup internetu ograničen", kazao je turski predsjednik.

Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je jutros u 4.59 sati po srednjeevropskom vremenu novi turski telekomunikacioni satelit Turksat 5B.

Turksat 5B, lansiran iz Svemirskog centra Cape Canaveral u američkoj državi Florida, dostići će 42 stepena istočne orbite za 164 dana, a zatim će započeti 45-dnevni proces testiranja.

Satelit koji je proizveo Airbus i prebačen je iz Francuske u Sjedinjene Američke Države (SAD) 29. novembra, najmoćniji je turski satelit i povećat će kapacitet Ka-Banda za više od 15 puta. Imat će sposobnost prenos podataka na ukupno više od 55 gigabita.

Turksat 5B je proizveden uz doprinos domaće industrije Turske. Očekuje se da će trajati više od 35 godina. Satelit ima novu generaciju impulsnog sistema na električni pogon.

Osim Turske, Turksat 5B pokrivat će cijeli Bliski istok, Perzijski zaljev, Crveno more, Mediteran, sjevernu i istočnu Afriku, Nigerija, južnu Afriku i susjedne zemlje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao je videorazgovor u četvrtak s Elonom Muskom, osnivačem SpaceX-a, i tada su razgovarali i o lansiranju satelita.

Još jedan turski satelit, Turksat 5A, također je lansirala kompanija SpaceX u januaru. Uz Turksat 5B, Turska trenutno ima osam aktivnih satelita.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...