POTPREDSJEDNICA FBiH PODVUKLA: “Tvrdnje iz HDZ-a neutemeljene, Opći izbori se moraju održati”

Mahmutbegović je istaknula je da niko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima.

  • Politika

  • 20. Dec. 2021  20. Dec. 2021

  • 0

Tvrdnja potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Marinka Čavare da bez promjena izbornog zakonodavstva nema uvjeta za održavanje općih izbora je potpuno neutemeljena, smatra potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U saopćenju iz Kabineta potpredsjednice FBiH, Mahmutbegović napominje da su prošli opći izbori, koji su održani 2018. godine, provedeni po identičnim odredbama Izbornog zakona BiH koje su i danas na snazi.

“Ako smo mogli imati izbore u oktobru 2014. godine kada je izabran Dragan Čović za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i u oktobru 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u oktobru 2022. godine”, podvukla je.

To svakako ne mijenja činjenicu da je neophodno izmijeniti Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, dodaje Mahmutbegović, ali i preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a, te unaprijediti funkcionalnost FBiH i onemogućiti blokade zbog kojih već tri godine nije formiran novi saziv Vlade FBiH.

“Te izmjene je moguće postići, ali uz odricanje od maksimalističkih zahtjeva koji nisu u skladu sa evropskim demokratskim standardima i spremnost na kompromis svih parlamentarnih stranaka koje učestvuju u procesu”, kazala je.

Istaknula je da niko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima, a naročito nema pravo zloupotrebljavati instrumente blokada kao ucjenjivačku polugu u pokušaju ostvarivanja uskostranačkih ciljeva, zbog čega naglašava da se opći izbori 2022. godine mogu i moraju održati,  navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...