ANDROMEDA IZ NAŠEG SOKAKA: Kako je Alan iz Sarajeva fotografirao 'Božiji prst' (FOTO)

Zaljubljenik u astronomiju i astrofotografiju Alan Ćatović sa posebno odabranih kota iz okoline Sarajeva pravi nevjerovatne fotografije svemira. Neke je odlučio podijeliti s čitaocima SB, uživajte!

  • Društvo

  • 24. Jul. 2015  25. Jul. 2015

"Neki dan sam imao ludo snimanje i snimio baš ekstra objekata", javio nam se Alan sav oduševljen novim 'svemirskim ulovom'.

Među fotografijama koje je poslao je, kako kaže 'nevjerovatna maglica „Orao“ (M16) snimljena 21. 07. 2015. u Sarajevu':

"Messier 16 je dosta lako naći, koristeći zvijezde u sazviježđu Štit. Dvogled će pokazati skup kao mutnu mrlju na mjestu otvorenog skupa. Teleskop s 100 mm u promjeru pokazat će oko 20 zvijezda i naznake maglice. Veliki teleskopi, oko 300 mm u promjeru, mogu vidjeti stupove prašine. Korištenje filtera poput UHC ili OIII je preporučljivo", savjetuje.

Fascinantna je i fotografija Andromede snimljene isti dan iz Sarajeva:

"Andromeda je vrlo zahtjevan astrofotografski objekat zbog velike razlike u intenzitetu svjetlosti u centru i na rubovima. Broj zvijezda u Andromedi je znatno veći nego u našoj galaksiji. Rezultat toga je dvostruko veći ukupan sjaj cijele galaktike od našeg Mliječnog puta. Treba napomenuti da je brzina stvaranja zvijezda u našoj galaksiji višestruko veća nego u Andromedi. U budućnosti, broj zvijezda u Andromedi i Mliječnom putu će biti podjednak", pojašnjava Alan.

Među uslikanim objektima je i 'Božiji prst' ili Vještičina metla“, među astronomima poznat jednostavno kao NGC 6960.

"NGC 6960 je, inače, dio magline Zapadni Veo (Caldwell 34), koja predstavlja oblak vrelog i jonizovanog gasa i prašine u sazviježđu Labud. Oblak je ostatak supernove koja je eksplodirala prije nekih 5000 do 8000 godina. Rastojanje od nas do ove magline nije precizno utvrđeno, ali prema grubim procjenama udaljenost je oko 1470 svjetlosnih godina. Prema podacima do kojih je došao Svemirski teleskop Hubble u oblaku se nalazi najviše kiseonika, sumpora i vodonika. To je inače jedan od najvećih poznatih izvora rentgenskog zračenja", kaže Alan.

Tu su još i dijelovi maglice „Sjeverna Amerika“ i maglice „Pelikan“, snimljen 21. 07. 2015. u Miševićima (Sarajevo), kao i maglica „Uteg“ (eng. The Dumbbell Nebula, Apple Core Nebula, Messier 27, M27, NGC 6853):

"M27 je oblak plina koji je ispustila umiruća zvijezda masom slična Suncu. Maglica vjerojatno ima za planetarne maglice karakterističan oblik prstena koji je nama nevidljiv".

Više nevjerovatnoh Alanovih fotografija možete pronaći OVDJE.

trenutak ...