OPROŠTAJNI KONCERT DŽEZ DIVE: Poslušajte kako je Bisera Veletanlić otpjevala Bregin hit "Lipe cvatu" prije 40 godina (VIDEO)

Mada je njenu muzičku karijeru obilježio džez, ova vrsna pjevačica bosanskih kroijena, svoju muzičku karijeru započela je prije 40 godina velikim hitom Gorana Bregovića "Šta ću, nano, dragi mi je ljut"..

  • Show

  • 25. Jul. 2015  26. Jul. 2015

Slavna džez pjevačica i jedno od najvećih imena jugoslovenske muzike, Bisera Veletanlić, saopćila je jučer da će svoju 40 godina dugu muzičku karijeru završiti koncertom u Budvi.

Mada je njenu muzičku karijeru obilježio džez, ova vrsna pjevačica bosanskih korijena, svoju mizičku karijeru započela je lakim notama. Svoj prvi veliki hit snimila je u Sarajevu 1975. godine, a bio je to u isto vrijeme i prvi veliki hit Gorana Bregovića koji je u to vrijeme s Bijelim dugmetom imo samo jednu singlicu s pjesmama "Top" i "Ove ću noći naći blues".

Bregović je za Biseru napisao pjesmu “Šta ću nano dragi mi je ljut”, koju je mnogo godina kasnije malo preradio i lansirao pod nazivom” Llipe cvatu” u interpretaciji Mladena Vojičića Tife.

Bisera Veletanlić je rođena 15. septembra 1942. u Sisku, no i po ocu i po majci je Bosanka, Njen otac je rođen u Bosanskom Novom a majka, djevojački Pozderac, od koje je naslijedila muzički dar, rođena je u Cazinu, i bliska je rodica poznatog političara Hamdije Pozderca, i njegovih mnogobrojnih rođaka, među kojima je i Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova Srbije, Hamdija Lipovača, bivši načelnik općine Bihać, Zlatan Zuhrić - "Zuhra", hrvatski glumac, komičar i televizijski voditelj...

Poslušajte kako je Bisera uz pratnju Bijelog dugmeta otpjevala Bregovićevu pjesmu prije 40 godina!

loading...

trenutak ...