POTRESNO SVJEDOČENJE ARIJANE MEMIĆ: "Nikada od nje nismo dobili trenutka saosjećanja i empatije"

„Rekla je da su išli na Vidikovac, da je Dženan bio gladan ali ona nije htjela na picu kod Mahira, te da je Dženan navaljivao da idu šetati. Meni je to sve bilo čudno jer moj brat nije mogao prošetati od auta do prodavnice jer mu je bilo mrsko šetati“, kazala je.

  • Društvo

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

Na Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja Zijadu Mutapu, Alisi Mutap Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću koji su optuženi za organizirani kriminal, protuzakonito posredovanje iz člana, pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, spečavanje dokazivanja s prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prva je svjedočila Arijana Memić, sestra ubijenog mladića Dženana Memića. Ona se prisjetila događaja od 08.02.2016. godine i razgovora koje je vodila sa bratom ranije te večeri.

Arijana je posvjedočila da joj je Dženan kazao da neće izlaziti te noći i da ga boli glava, a da se ona spremala da izađe. Kada se Arijana vratila kući majka joj je ušla u sobu oko pola 11 i pitala je da li se čula sa Dženanom. Ona joj je rekla da nije i pitala šta je bilo. Majka joj rekla da su zvali oca Muriza i da je Dženana udario auto.

Arijana je tokom svjedočenja kazala da je počela zvati redom na mobitele rođake, a prvo je zvala na Dženanov broj na koji se niko nije javljao, a zatim i Alisu Mutap.

„Na njen mobitel mi se javio neki muškarac, to je bio njen otac Zijad Mutap i rekao mi da Dženana vozi Hitna pomoć. Ja sam pitala kako je, rekao je nije dobro“, kazala je Memić te se s majkom uputila pred Klinički centar UNSA i zgradu KUM-a.

Kada su stigli pred bolnicu, saopštavaju im da parametri nisu dobri i da je operacija u toku. Arijana je kazala da je ušla u zgradu KUM-a gdje je vidjela čovjeka za kojeg su joj njeni rođaci rekli da je Alisin otac Zijad Mutap.

„Alisa je bila u drugoj prostoriji s majkom gdje su joj pružali pomoć. Pitala sam Zijada šta se desilo, rekao je da ništa ne zna, a kasnije smo dobili informaciju da je bio na licu mjesta. Alisa je bila u invalidskim kolicima pokrivena u donjem dijelu dekom, a na sebi je imala majicu prekrivenu krvavim tragom i kapljicama. Imala je tufer na glavi, bila je raščupana. Ja sam je pitala šta se desilo, Alisa, i kako je moguće da niste čuli automobil u Velikoj aleji, a ona je samo rekla: 'Ne znam'“, kaže Memić.

Njena majka Esma Mutap u jednom trenutku kaže: "Ma sigurno su to Cigani, oni su stalno tamo."

Alisu otpuštaju iz bolnice na kućno liječenje i po izlasku pita ko će joj javiti kako je Dženan i da su joj torba i novčanik ostali u autu i ko će joj to vratiti, na šta joj Arijana kaže da će joj sve biti vraćeno. 

Arijana se vraća kući s majkom jer će operacija potrajati, a u sljedećem telefonskom razgovoru s Alisom ponovo je pitala kako nisu čuli auto.

„Ona je rekla da ne zna, pričala mi je u tim danima nekoliko verzija. Da su nađeni oboje u jarku, da je ona nađena s jedne a Dženan s druge strane, da je svijesti došla tek u Hitnoj pomoći. Jedino čega se ona sjeća je da je htjela nešto da mu kaže i da je on izbuljio oči u nju i pogledao je kao da je monstrum“, kaže Memić.

Ona je dodala da je Alisa u krvavoj majici otišla kući, te da je tada Alisa izbjegavala Arijanin pogled u oči.

U jednom od razgovora koje su njih dvije vodile dok je Dženan ležao u bolnici odnosio se i na kobnu noć, odnosno gdje su bili Dženan i Alisa prije Velike aleje.

„Rekla je da su išli na Vidikovac, da je Dženan bio gladan ali ona nije htjela na picu kod Mahira, te da je Dženan navaljivao da idu šetati. Meni je to sve bilo čudno jer moj brat nije mogao prošetati od auta do prodavnice jer mu je bilo mrsko šetati“, kazala je.

Njihov otac Muriz Memić zabranio je posjete Dženanu, a tada je Memićima javljeno da je Dženan pomjerio glavu i da stanje ide nabolje. Arijana je danas posvjedočila kako je Alisa nazvala i pitala: „Šta je to Dženan danas mumljao?“

„Ja sam joj rekla da nije ništa, a ona je rekla da joj je to rekao Hamza (rođak Memića), a to nije bilo tačno već je to saznala od svoje rodice Zehre Šarić koja je čula da je Dženan pomjerio glavu. Povrijedila me je ta riječ mumljao. Nikada od nje nismo dobili trenutka saosjećanja i empatije“, kazala je.

Alisa i Dženan vezu su započeli 13. decembra 2016. godine i Alisa je htjela da 13. februara uđe kod Dženana u posjetu.

Muriza Memića pozvao je Zijad Mutap i pitao mogu li doći kod njih kući. Kada su došli Zijad i Esma rekli su kako je Alisa otišla da posjeti Dženana pa će i ona doći, te da je bio u MUP-u KS i da ih ispituju kao da su oni nešto krivi.

„Alisa dolazi u kuću, češka se po ruci i govori: 'Šta vam je ba, jak je on bit će dobro'. Njena majka Esma kaže:'Nije njih udarilo auto, Alisa je kao mala podletila pod kamion, ona zna kako je to kad te auto udari. Njih je neko napao.' Alisa tada govori da mora ići popiti terapiju i da ima vrtoglavicu. Muriz je izašao da ih isprati i vidio Alisu kako se normalno saginje i veže pertle i govori nama: 'Nije njoj ništa'“, priča Arijana.

Nakon Dženanove smrti Arijana i Alisa nisu imale nikakav direktni kontakt.

Arijana je danas iznijela podatak da ih je putem Facebook grupe Pravda za Dženana Memića kontaktirala izvjesna Emina Zametica sa kojom se i našla. Emina je došla u pratnji momka i druga, a Arijana sa jednom ženom. Alisu je poznavala iz srednje škole.  

„Ona mi je ispričala da je 8. februara 2016. godine vidjela Dženana i Alisu, opisala mi je u čemu je Dženan bio i da šetaju na mjestu za koje mi nismo znali da su bili tu. Ona misli da su se nešto svađali jer je on išao prvi i tipkao na telefon, a ona iza njega i nešto mu siktala. Emina je rekla da su se oni prebacili na drugo mjesto ali da su začuli tupe udarce i vrisak. Razmišljali su da li da idu u pravcu Velike aleje ali su odlučili da to ne rade da ne upadnu u probleme. Te informacije smo dostavili u Tužilaštvo KS i Državno tužilaštvo“, kazala je Memić.

Tužilac je pitao Arijanu šta joj je bilo poznato o vezi njenog brata i Alise Mutap.

„On je meni kazao da ima novu djevojku i pokazao mi njenu sliku. Ja mu kažem: 'Hajde nek ti bude sretno.' Novu godinu smo zajedno slavili u našoj kući, a tu večer sam vidjela odnos Alise prema njemu, vuče ga u neki ćošak da sami sjede“, kazala je Arijana.

Jedan dan nakon te Nove godine Dženan je Arijani rekao kako će "brzo ostati bez brata", jer je Alisa dobila neke prijeteće poruke i da su joj rekli kako će joj to biti najkraća veza i da će joj likvidirati momka.

„Ja sam mu rekla da se okani toga i da neće on plaćati tuđe račune. On je kazao da je Alisina porodica luda i da je jedino ona tu normalna. On je meni rekao da je Alisa riješila probleme, ali ne znam od koga je došla poruka. Otkako je bio s njom u vezi ništa nije bilo pozitivno, sav se pogubio“, kazala je Arijana.

Odbrane optuženih nisu imale pitanja za Arijanu Memić.

Sljedeći je svjedočio Nedžad Hrvat, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je bio u patrolnom vozilu sa kolegom Nebojšom Veljovićem kada je u noći 8. februara 2016. godine Alisa Mutap izletila pred njihov automobil u Velikoj aleji.

On je kazao da su automobilom oko 22:30 krenuli u obilazak Kuvajtske rezidencije u Velikoj aleji, te da je izašla djevojka iza drveta koja je mahala rukama i zaustavljala vozilo.

„Kolega je otvorio prozor a ona je rekla: 'Pomozite udarilo nas je auto velikom brzinom'. Ja otvaram svoja vrata, prilazim djevojci i vidim da lije krv i stavljam je da sjedne u gepek automobila. Zovem šefa smjene i obavještavam da treba Hitna pomoć“, kazao je Hrvat.

On je kazao da je s njom razgovarao, pitao za ime, šta radi, gdje živi i da je ona odgovarala na pitanja.

Na pitanje tužioca kada i gdje vide Dženana Memića, Hrvat je kazao da su ga odmah vidjeli ali da on nije odmah prišao već je Alisi ukazao pomoć.

„Prepriječili smo autom cestu da zaustavimo saobraćaj i da obezbijedimo lice mjesta. Vidjeli su se tragovi stakla, komadić zelene boje. Bile su kapljice krvi i tražio sam neki najlon da zaštitim jer je izgledalo da će padati kiša“, priča Hrvat.

On je prema procjeni, a na zahtjev tužioca da se precizno odredi, kazao da je Dženan ležao 15 do 20 metara niže od mjesta gdje ih je zaustavila Alisa Mutap, ali ne na asfaltu već na zemljanoj površini.

Kazao je da je poslije prišao Dženanu i da mu nije vidio povrijeđenu stranu na kojoj je ležao.

„Mi smo dugo čekali Hitnu pomoć, kolega mi je rekao da mali nije dobro. Nije bilo normalnog disanja više kao krkljanje. Dva puta sam zvao da dođe Hitna pomoć, čekali smo oko 20 minuta“, kazao je.

Dok čekaju Hitnu pomoć na lice mjesta dolaze pripadnici MUP-a KS Velibor Ristivojević i Elvedin Boja. Policajac Hrvat je kazao da je Alisa Mutap imala dva telefona i da je jedan bio razbijen.

„Jedan od tih telefona je zazvonio, pisalo je 'Tata mobitel ili Tata Eronet“, ona je kolegi pružila telefon, on se javio, predstavio se i rekao da mu je kćerka povrijeđena“, kazao je Hrvat.

Hrvat je potvrdio da je na lice mjesta došao Alisin otac Zijad Mutap kojeg je znao iz viđenja i da drži rent-a-car auta.

„On nije prišao svom djetetu, on je samo granao rukama ne prilazeći djetetu. Kazao je kakva je ovo država, meni su tri auta ukrali, šta se ovo dešava“, kazao je Hrvat koji nije čuo da li je Mutapa neko nešto pitao.

Prvo vozilo Hitne pomoći pruža pomoć i Alisi i Dženanu, a odvoze mladića na KCUS. Drugo vozilo Hitne pomoći odvozi Alisu Mutap.

Hrvat je kazao da se ne sjeća da ih je tada neko nešto pitao, da su se još malo zadržali na licu mjesta i otišli. Poslije su pozivani u MUP KS da daju izjave.

Advokati odbrane za ovog svjedoka su imali nekoliko pitanja, a jedno od njih se odnosilo i da li je zatraženo izuzimanje odjeće policajca s obzirom da je kapala krv s Alise Mutap na njegovu uniformu. Hrvat je kazao da je krvave pantalone bacio i da mu niko nije tražio odjeću.

Sutkinja Džemila Begović pitala je Hrvata da li je uobičajeno da se u takvim situacijama zove šef smjene ili Hitna pomoć. On nije precizno odgovorio na to pitanje iako je i sam nekoliko puta istakao kako je Hitnoj pomoći trebalo dugo da stignu na lice mjesta.

Treći svjedok bio je policajac MUP-a KS Velibor Ristivojević koji posljednjih desetak godina radi u PU Ilidža.

U noći 8. februara 2016. godine s kolegom Elvedinom Bojom stigao je na lice mjesta u Veliku aleju gdje su zatekli kolege iz DKPT-a, Alisu Mutap i povrijeđenog Dženana Memića.

„Kolega je otišao do mladića i rekao je da bi trebalo Hitnu ubrzati i da momak nije dobro. Obavio sam razgovor s Alisom i ona je rekla da ih je udarilo vozilo velikom brzinom. Ja od nje nisam mogao dobiti nikakav podatak ni odakle je došlo vozilo, ni koje je vozilo ni registraciju ni boju, samo da se velikom brzinom udaljilo. Bila je svjesna, komunikativna, dala nam je podatke i o sebi i Dženanu“, kazao je Ristivojević.

Ovaj policajac je potvrdio da se on javio na poziv Alisinog oca Zijada da mu je pojasnio šta se dogodilo i da je rekao da dolazi brzo.

On je kazao da nije vidio koliko telefona ima Alisa Mutap kod sebe, ali da je izgledala sasvim normalno.

„Ja imam iskustvo u saobraćajnim nesrećama. Pogotovo kad je neko blizak, bude galame, vriske, a bilo mi je čudno da ovdje toga nema. Bilo mi je čudno da i kad je Hitna odvezla mladića da nije pitala hoće li preživjeti“, kaže Ristivojević.

Lice mjesta je osigurano, tragovi obezbijeđeni i počeo je uviđaj dolaskom tužioca Merisa Ćate, istražitelja Sefedina Škrijelja i tehničara.

Dok je trajao uviđaj došlo je još policajaca na lice mjesta, a zatraženo je da se pronađe vozilo i lice Mirza Ploskić koji je bivši momak Alise Mutap i s kojim je imala problema.

Na pitanje sudije Branka Perića da li je bilo tragova kočenja, svjedok je kazao da nije bilo tragova kočenja, ali i da mu nije jasno da neko vozi brzo u Velikoj aleji.

Naredno ročište je 30.12. kada će biti saslušana četiri svjedoka.  

(nap.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...