AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI OTKRILI SVE: Saudijska Arabija uz pomoć Kine proizvodi balističke rakete na lokaciji...

Saudijska vlada i ambasada Rijada u Washingtonu nisu odgovorile na zahtjev CNN-a za komentar, kao niti Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a i američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

  • Svijet

  • 24. Dec. 2021  24. Dec. 2021

  • 0

Američke obaveštajne agencije procjenjuju da Saudijska Arabija aktivno proizvodi sopstvene balističke rakete uz pomoć Kine, saznaje CNN, a satelitski snimci do kojih je došla ova američka televizija ukazuju da Rijad proizvodi sofisticirano oružje na najmanje jednoj lokaciji.

Američki zvaničnici u brojnim agencijama, uključujući Vijeće za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, upoznati su posljednjih mjeseci sa povjerljivim obavještajnim podacima koji otkrivaju višestruko velike transfere osjetljive tehnologije balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, a prema tvrdnjama dva izvora upoznata sa najnovijim procjenama, navodi se, prenosi Tanjug.

Novi satelitski snimci koje je dobila ova američka televizija ukazuju na to da Saudijci već proizvode balističke rakete na lokaciji koja je ranije izgrađena uz kinesku pomoć, navode stručnjaci koji su analizirali fotografije i izvore koji potvrđuju napredak u skladu sa najnovijim procjenama američkih obavještajnih službi.

Satelitske fotografije snimljene između 26. oktobra i 9. novembra pokazuju da se operacija sprovodi u objektu u blizini Davadmija u Saudijskoj Arabiji.

‘Sveobuhvatni strateški partneri’

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sada se suočava sa sve hitnijim pitanjima o tome da li bi napredak Saudijske Arabije u balističkim projektilima mogao dramatično promijeniti dinamiku regionalne moći i zakomplikovati napore da se sprovedu uslovi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što je cilj koji dijele SAD, Evropa, Izrael i zemlje Zalljeva.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i malo je vjerovatno da će Teheran pristati da prestane s proizvodnjom balističkih raketa ako Saudijska Arabija počne da proizvodi sopstvene, navodi CNN.

Na pitanje CNN-a da li je bilo nedavnih transfera tehnologije balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova naveo je u izjavi da su dvije zemlje „sveobuhvatni strateški partneri“ i da „održavaju prijateljsku saradnju u svim oblastima, koja uključuje i oblast vojne trgovine“.

Peking je saopćio i da time ne krše norme međunarodnog prava, a da saradnja ne „uključuje širenje oružja za masovno uništenje.“

Saudijska vlada i ambasada Rijada u Washingtonu nisu odgovorile na zahtjev CNN-a za komentar, kao niti Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a i američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...