TEŽAK UDARAC ZA RUSIJU: Indonezija "teška srca" odustala od kupovine ruskih borbenih aviona, odlučili su se za...

Iako Indonezija to nije izričito navela, moguće je da je njezina suzdržanost da zaključi nabavku Su-35 nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije.

  • Svijet

  • 24. Dec. 2021  24. Dec. 2021

  • 0

Indonezija je odustala od kupovine ruskih borbenih aviona te će sada odlučivati između Boeinga F-15EX Eagle II i Dassault Rafalea, izjavio je načelnik stožera zračnih snaga te zemlje.

Obraćajući se medijima tokom okupljanja u zračnoj bazi Halim Perdanakusuma u blizini indonezijske prijestolnice Jakarte, glavni zapovjednik zrakoplovstva Fadjar Prasetyo rekao je kako ova zemlja jugoistočne Azije traži borbeni lovac srednje ili teške kategorije 4.5 generacije, prenosi Defence News.

Rekao je kako je sužavanje izbora na američki F-15EX i francuski Rafale odluka donesena u suradnji Ministarstvom obrane, dodajući da Indonezija želi dvije do tri eskadrile borbenih aviona, čija bi vrijednost ovisila o mogućnostima proračuna.

Prasetyo je također potvrdio da Indonezija "teška srca" odustaje od svog plana nabavke ruskog Suhoja Su-35 Flanker-E. Zemlja je 2015. odabrala ruski dvomotorni jednosjed, ali nikada nije potpisala ugovor za 11 aviona nakon pregovora s Rusijom 2018. godine.

Iako Indonezija to nije izričito navela, moguće je da je njena suzdržanost da zaključi nabavku Su-35 nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije.

Radi se o Zakonu o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije koji je izglasao Kongres 2017. godine, a cilj mu je da obeshrabri vlade i drugih subjekata da nabavljaju oružje, vojnu opremu i dijelove od američkih protivnika poput Irana, Sjeverne Koreje i Rusije.

Prasetyo je napomenuo da bi, ako Indonezija odabere F-15EX, isporuke višenamjenskog lovca mogle započeti već 2027. godine.

Koje god avione izaberu, oni će služiti uz postojeću indonezijsku flotu obnovljenih Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon, koji su prije bili dio američkih zračnih snaga, te ruskih Suhoja Su-27/30 Flanker.

Indonezija traži nove avione kako bi zadovoljila sve hitnije potrebe protuzračne obrane, ali proračunski problemi i duga lista obrambenih zahtjeva koče napore da se popuni rupa u protuzračnoj obrani ove zemlje sastavljene od više od 17.000 otoka koji se protežu od istočnog ruba Indijskog okeana pa sve do Papue Nove Gvineje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...