POPULARNOST MU SE TOPI, A MILE JE NASJEO: Orban svoju retoriku usmjerava na islam i muslimane, zbog toga mu je neophodan Milorad Dodik

Šest stranaka različitih političkih pogleda ujedinjeno je u jednom cilju. Žele smijeniti neliberalni režim Viktora Orbana, koji neometano vlada od 2010. godine.

  • Politika

  • 25. Dec. 2021  25. Dec. 2021

  • 2

Viktor Orban dobar dio svojih glasova duguje strahu od imigranata. Sada kada se prilijev imigranata smanjuje mađarski premijer svoju retoriku usmjerava na islam i muslimane generalno. Zbog toga mu je neophodan Milorad Dodik i stvaranje slike o nemogućnosti suživota sa muslimanima. U vrijeme kada je nastavak njegove vladavine pod pritiskom EU upitan, a opozicija zbija redove, eskalacija retorike je njegova izlazna strategija.

Iznenadna pobjeda opozicionog kandidata Petera Marki-Zaya na izborima za gradonačelnika u malom gradu Hodmezovasarhely 2018. godine pokrenula je Mađarsku i stvorila je nadu da opozicija može krenuti zajedničkim koracima u smjenu vlade. Međutim, konkretni koraci u tom momentu nisu poduzeti, a stranku premijera Viktora Orbana Fidesz „prošetala“ se do još jedne dvotrećinske većine.

Tri godine kasnije opozicija je ujedinjena.

Šest stranaka različitih političkih pogleda ujedinjeno je u jednom cilju. Žele smijeniti neliberalni režim Viktora Orbana, koji nesmetano vlada od 2010. godine.

Opozicioni predizbori održani su u Mađarskoj između 18. i 28. septembra 2021. (prvi krug) i od 10. do 16. oktobra 2021. (drugi krug), za odabir kandidata za premijera Mađarske kojeg podržavaju opozicione stranke koje formiraju koaliciju koja će ujedinjena izaći na parlamentarne izbore 2022. godine.

Bili su to prvi kvalifikacioni izbori širom zemlje u političkoj historiji Mađarske.

Stranke su također birale zajedničke kandidate za lokalne distrikte.

Nestranački kandidat Péter Márki-Zay izabran je za premijerskog kandidata Ujedinjene opozicije.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi ona mogla, na izborima u aprilu naredne godine, pobijediti moćnog premijera zemlje. Istraživanje koje je ovog mjeseca objavio anketar Medián pokazalo je da je popularnost Fidesza među Mađarima pala sa 40 posto u junu na 32 posto. Druga anketa, koju je proveo Závecz Research, pokazala je da Fidesz ima podršku 30 posto svih odraslih i 45 posto birača koji su već odlučili za koga glasati. POLITICO-ova anketa pokazuje da Fidesz podržava solidnih 48 posto glasača, što je ipak pad u odnosu na ljeto kada ih je bilo 52 posto. Udružena opozicija ima 46 posto podrške, prema rezultatima od 15. decembra. 

Opozicija Orbana optužuje za napuštanje evropskih vrijednosti, na prvi pogled slično onome za šta Orban optužuje Evropu.

Razlika leži u setu vrijednosti.

Orban druge EU zemlje tereti za napuštanje tradicionalnih vrijednosti, dok opozicija njega tereti za napuštanje zajedničkih vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa.

Važna perjanica mađarske opozicije je i gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony. On je još prošle godine izjavio da je Mađarska u velikim problemima, a da je zemlja unutra podijeljena na ekstremnom nivou.

Márki-Zay je u nedavnom intervjuu rekao da njegove pristalice u Hódmezővásárhelyju dolaze i s lijeva i s desna. Oni su "prihvatili, a i iskusili, da uz podršku cijele desničarske i lijeve opozicije možemo predložiti nekoga ko nudi prihvatljivu i kredibilnu alternativu - čak i desničarima i bivšim biračima Fidesa", rekao je.

Savez socijalista, socijaldemokrata, zelenih, liberala i bivših krajnje desnih stranaka iznijet će jednog zajedničkog kandidata u svih 106 mađarskih izbornih jedinica, ciljajući na ono za što tvrde da je korupcija, licemjerje i autoritarizam režima. Šestostranački opozicioni savez uključuje ljevičarsku Demokratsku koaliciju, Socijalističku partiju, nekada krajnje desnu Jobbik stranku, liberalni LMP i Parbeszed.

Za svrhu smjene vlade krajnje desna stranka Jobbik prolazi svojevrsnu fazu rebrendinga predstavljajući se kao konzervativna narodna stranka. Prema partijskom Manifestu o smjernicama buduće vlade, Jobbik predstavlja sve mađarske građane i ljude te ima za cilj izgraditi moderan nacionalni identitet, istodobno odbacujući šovinizam 20. stoljeća.

Problem ovakve opozicije jeste vjerovatna nemogućnost dugoročne saradnje. Koalicija je sastavljena od stranaka koje imaju različite prioritete, ideje i ciljeve.

Postavlja se otvoreno pitanje šta nakon smjene Orbana. 

 (politicki.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...