MILORAD POPOVIĆ OTVORENO: "Potreban jedinstven front u borbi protiv srpskog nacionalizma"

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da projekat „srpskog sveta“ nije samo predsjednika Aleksandra Vučića, već je državni projekat decenijama unazad.

  • Regija

  • 25. Dec. 2021  25. Dec. 2021

  • 1

Sadašnja vlast u Crnoj Gori, bez obzira na veliku potporu koju ima iz Beograda i Moskve, pokazuje nesposobnost da upravlja elementarnim segmentina, ocijenio je pisac i publicista Milorad Popović, u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV. 

Ključno je, kako kaže, formiranje jedinstvenog građanskog, antifašističkog, antinacionalističkog fronta sačinjenog od svih političkih subjekata i struktura.

“Ta sinergija bi bila važna za izbore i poslali bi poruku zapadnom i demokratskom svijetu da je ovdje riječ o borbi agresivnog kleronacionalizma i struktura koje žele Crnu Goru kao dio Evrope koji će biti pristojan i demokratski”, rekao je Popović. 

Navodi da su sve paradigme stvorene od obnove nezavisnosti 2006, za prethodnih godinu  poništene.

„Za godinu su, isključivo po nacionalnom, etničkom i vjerskom principu, na svim ključnim pozicijama došli kadrovi koji su protiv onoga što je duh Ustava Crne Gore“, rekao je on.

Popović je skeptičan kada je riječ o GP URA i njenom djelovanju u pravcu rješavanja političke budućnosti u Crnoj Gori.

“URA je ključni segment na koji se računa da bi nešto mogla da tu napravi, ali ja sam dosta skeptičan, jer mislim da je ona dio projekta za rušenje Crne Gore i da je njihov lider srpski čovjek koji ima prećutne zadatke. Uključile su se zapadne strukture i Amerika, ali koliko će njihovi pritisci biti vjerodostojni, vidjet ćemo”, ističe Popović.

O strateškim stvarima u Crnoj Gori se rješava van zemlje, tvrdi Popović i dodaje, “što u Beogradu, što Moskvi i Vašingtonu”.

“S obzirom na agresivnost, ideološku strukturu i pozadinu ove vlasti, bojim se da ukoliko ne bude preciznog i snažnog monitoringa i pritiska iz zapadnih država, da bi se ovdje mogle desiti razne nestabilnoosti i loši scenariji, koji bi Crnu Goru dugoročno skupo koštali”, upozorio je Popović.

Podsjeća da je Crna Gora malo društvo i napominje da podijeljenost unutar većinske etičke grupacije nosi neizvjesnost.

“Mi koji se borimo kao slobodni građani, moramo se snažnije, hrabrije, inteligentnije boriti za elementarnja ljudska prava”, dodaje Popović.

Srpski nacionalizam je, dodaje, gotovo jedinstven u Evropi.

„O tom stoljetnom kontinuitetu intelektualnih elita na ostvarivanju ideoloških prava da Srbi budu u jednoj državi kao dominantna etnička skupina“, ocijenio je Popović.

Govoreći o srpskom nacionalizmu u Bosni i Hercegovini, navodi da su oni koji su stvorili Srebrenicu danas na vlasti i da su tekovine Srebrenice na djelu.  

„I sa pozicije osvojenog etničkog prostora oni traže svoja prava“, zaključio je Popović.

„Srpski svet“ državni, a ne Vučićev projekat

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da projekat „srpskog sveta“ nije samo predsjednika Aleksandra Vučića, već je državni projekat decenijama unazad.

„Sada je dobio na zamahu, oseća se da je taj istorijski trenutak tu i da se može realizovati“, ocijenila je Biserko.

Zvanični Beograd uporno nastoji, kaže, da spriječi kulturnu i društvenu integraciju Srba u zemljama u kojima žive.

Navodi da je srpski nacionalizam jedina ideologija koja postoji i cio antiratni svijet i svi koji su bili na toj strani su pali na slučaju Crne Gore.

„Crna Gora je oduvek smatrana kao teritorija i unutrašnje pitanje Srbije. Povratak Crne Gore u okrilje srpskog korpusa je nešto na šta se računalo“, saopštila je Biserko.

Podsjeća da je postojala ideja da se litijama, poput promjene vlasti u Crnoj Gori, u Srbiji smijeni Vučić.

„Mislim da je Crna Gora došla do tačke u kojoj je Srbija dobacila maksimum u svojim ciljevima i da dalje može da napreduje jedino ukoliko se crnogorska strana ne organizuje i zapadna međunarodna zajednica ne razumije o kakvom se kontekstu radi“, zaključila je Biserko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...