DNEVNA DOZA DODIKOVE ISLAMOFOBIJE: "Mi ne želimo muslimansku vojsku, da se pripadnice mogu pokriti"

"Mi nećemo muslimansku vojsku, a u tom pravcu to ide. Nedavno je sud u Sarajevu presudio da vojnici muslimanske vjeroispovijesti imaju pravo da nose brade, da se pripadnice Oružanih snaga BiH mogu prekriti, a neke zemlje u Evropi to zabranjuju."

  • Politika

  • 26. Dec. 2021  26. Dec. 2021

  • 15

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su problem u BiH stranci, ni izabrani ni imenovani, koji prave nered.

"Mi smo jedina kolonija u Evropi", rekao je podsjetivši da u BiH ne postoji nacionalni, već zajednički nivo što je utvrđeno Ustavom BiH i da Republika Srpska želi da se to poštuje i ništa više od toga.

On je pojasnio da prema Ustavu zajednički nivo nije nadležan za vojsku niti za poreski sistem i sudstvo, te da su za to odgovorni entiteti.

Kada je riječ o vojsci, Dodik kaže da Republika Srpska ima ustavno pravo na vojsku i da je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Član Predsjedništva je podsjetio da je Vojska Republike Srpske postojala do 2005. godine kada su stranci slagali da bi bilo bolje da BiH ima zajedničku vojsku, a sada je sasvim jasno da je to bilo pogrešno.

"Mi nećemo muslimansku vojsku, a u tom pravcu to ide. Nedavno je sud u Sarajevu presudio da vojnici muslimanske vjeroispovijesti imaju pravo da nose brade, da se pripadnice Oružanih snaga BiH mogu prekriti, a neke zemlje u Evropi to zabranjuju u javnim prostorima, kazao je Dodik i dodao da će o tome kako ojačati povjerenje u Oružane snage BiH biti razgovarano narednih mjeseci.

Ako bude postignut dogovor, naglasio je Dodik, Republika Srpska bi mogla ostati dio toga, ako ne bit će razmotrene druge alternative, prenosi Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...