NASILJE NAD ČITAVOM DRŽAVOM: Zašto nas niko od naših ne brani od Dodika?

Ovaj koji se odmetnuo sa prijetećim gardom vrši nasilje nad svojom političkom strankom, nad Skupštinom Republike Srpske, nad građanima svog entiteta, time i nad građanima cijele države

  • Mini market

  • 26. Dec. 2021  26. Dec. 2021

  • 9

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik samovoljno se povukao sa položaja predsjednika države i preuzeo funkciju predsjednika Republike Srpske i prijeti raspadom svoje države.

Druga dva člana Predsjedništva BiH su nezainteresovana da bilo šta urade za nas. Za nas! Možda se neko ovdje pita ko smo to mi. Mi smo građani Bosne i Hercegovine, stanovnici dva entiteta i jednog distrikta. Mi smo bosanski Bošnjaci, bosanski Hrvati, bosanski Srbi, bosanski Jevreji, bosanski Romi, pripadnici drugih etničkih grupa, kao i oni koji se izjašnjavaju kao građani. Mi živimo na teritoriji države Bosne i Hercegovine, mi smo podanici sva tri člana Predsjedništva BiH i svaki član Predsjedništva treba da radi u interesu svakog građanina.

Piše dr. Aleksandar Knežević za Oslobođenje

Političko nasilje

Situacija je sljedeća: jedan član Predsjedništva BiH se odmetnuo, a druga dva člana Predsjedništva ne rade ništa da bi zaštitili nas bosanske Bošnjake, bosanske Hrvate, bosanske Srbe, bosanske Jevreje, bosanske Rome, pripadnike drugih etničkih grupa, kao i one koji se izjašnjavaju kao građani. Ovaj koji se odmetnuo sa prijetećim gardom vrši nasilje nad svojom političkom strankom, nad Skupštinom Republike Srpske, nad građanima svog entiteta, time i nad građanima cijele države. Njegovo političko nasilje se prenosi i na mnoge međunarodne institucije čiji funkcioneri nisu navikli na takvu vrstu nasilja i teško im je da nađu odgovor.

Članovi Predsjedništva BiH su na toj funkciji u ime svih građana. Oni ne predstavljaju tri konstitutivna naroda naroda, pogotovo ne kako je to pogrešno dato u OHR-ovom prevodu Ustava BiH (radi se o konstituentnim narodima, a konstituentnost ima mnogo manju težinu od konstitutivnosti), nego predstavljaju sve građane - bosanske Bošnjake, bosanske Hrvate, bosanske Srbe, bosanske Jevreje, bosanske Rome, pripadnike drugih etničkih grupa, kao i one koji se izjašnjavaju kao građani. Svi građani Bosne i Hercegovine očekuju od druga dva člana Predsjedništva, gospode Šefika Džaferovića i Željka Komšića da ih zaštite od razbijačkog djelovanja trećeg člana Predsjedništva - Milorada Dodika. Mi smo građani Bosne i Hercegovine i svi mi imamo očekivanja od Predsjedništva BiH ili barem dvojice od njih tri.

Ne zastupaju samo Bošnjake i Hrvate

Stiče se dojam da članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić ne shvataju da oni predstavljaju sve građane Bosne i Hercegovine, da su svi građani Bosne i Hercegovine zabrinuti za ono što radi Milorad Dodik i da je trebalo da se obrate svim građanima, da traže od njih podršku za očuvanje države, da im pokažu da oni rade na očuvanju države. Morali su i još uvijek moraju da se obrate svojim građanima i to u cijeloj državi.

Nije valjda da ova dva člana Predsjedništva BiH misle da zastupaju samo Bošnjake i Hrvate. Oni jednako zastupaju i Srbe, kao i sve druge narode i građane. I nije teško pretpostaviti da najveći broj bosanskih Bošnjaka, najveći broj bosanskih Hrvata i najveći broj bosanskih Srba, te drugih ne opravdavaju političko nasilje Milorada Dodika. Nisu valjda ova dva člana Predsjedništva BiH još uvijek na nivou mantre iz 1990. godine kada je demokratija definisana tako da svi Bošnjaci misle jedno, da svi Hrvati misle drugo i da svi Srbi misle treće, da misle ono što kažu njihove etničke vođe. Ali jasno je da najveći broj građana Bosne i Hercegovine ne želi raspad države, ne želi pad životnog standarda, ne želi gubitak radnih mjesta. Ne želi veliki i nepotreban rizik. Ne želi da ide korak nazad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...