KAŠALJ, GROZNICA I GUBITAK MIRISA VIŠE NISU INDIKATORI: Kako prepoznati jeste li zaraženi novim sojem koronavirusa…

Omikron varijanta koronavirusa proširila se svijetom brzinom munje otkako je prvi put otkrivena u Južnoj Africi.

  • Zdravlje

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 0

Ipak, ta je varijanta koronavirusa još uvijek velika nepoznanica, a kako bi se utvrdile karakteristike omikrona, kao i reakcija na postojeće vakcine, potrebno je više podataka. Nedvojbeno je jedino to da se omikron brže prenosi od svih prethodnih sojeva, uključujući i alfa i delta varijantu.

Omikron je dosad otkriven u najmanje 89 zemalja, a zemlje poput Nizozemske, Njemačke i Južne Koreje ponovno su uvele stroga ograničenja i mjere izolacije kako bi usporile njegovo širenje.

Prema britanskoj zdravstvenoj sigurnosnoj agenciji (UKHSA), Velika Britanija je do sada zabilježila 14 smrtnih slučajeva od nove varijante i više od 60.000 potvrđenih slučajeva, dok su se ukupni slučajevi koronavirusa više nego udvostručili, popevši se na pandemijski maksimum od 93.045 prošlog petka, piše Independent.

Kraći interval inkubacije

Jedna stvar koja je postala jasna tokom posljednjih nekoliko sedmica jest kako se varijanta omikrona razlikuje od originalnog soja Covida.

Dok je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procijenila da je potrebno između dva dana do dvije sedmice da se simptomi materijaliziraju u slučajevima ljudi zaraženih prvim sojem koronavirusa, smatra se da se varijanta omikron inkubira mnogo brže, bliže tri do pet dana.

"Nedavna analiza UKHSA sugerira da bi interval između infekcije i zaraznosti mogao biti kraći za omikron nego za delta varijantu", rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid zastupnicima 6. decembra. To bi objasnilo zašto se omikron proširio tako brzo i uspješno jer kratkoća razdoblja inkubacije daje oboljelima kraći interval između sumnje da su se zarazili virusom i razbuktavanja zaraze, što čini manje vjerovatnim da će pozitivan rezultat testa biti zabilježen na vrijeme da upozorite druge, uđete u izolaciju i spriječite prenošenje zaraze.

Kraće razdoblje inkubacije "čini virus mnogo težim za kontrolu", upozorila je za Atlantic Jennifer Nuzzo, epidemiologinja iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...