ERDOGAN IMA JASAN PLAN I DANAS GA JE OTKRIO: "Ostvarivanju tog cilja bliže smo nego ikad!"

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je istakao da su djela koja su korisna za cijelo čovječanstvo simbol visokog nivoa civilizacije i zajedničkih vrijednosti cijelog čovječanstva.

  • Svijet

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je nauka, kao okosnica inovacija i tehnologije, ujedno i garancija političke nezavisnosti Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas prisustvovao ceremoniji dodjele naučnih nagrada Turskog centra za naučna i tehnološka istraživanja - TUBITAK i Turske akademije nauka (TUBA), koja je održana u Kongresnom i kulturnom centru Bestepe u Ankari, glavnom gradu Turske.

Napominjući da su nagrade za nauku TUBITAK-a i TUBA-e dobili naučnici koji su u proteklom periodu ostvarili inovativna i revolucionarna djela i istraživanja i dali doprinos nauci, Erdogan je kazao da će to svakako biti motivacija i inspiracija za sve buduće generacije.

"Ponosni smo također što žene čine skoro trećinu nagrađenih naučnika. Nadam se da će ove nagrade biti poticaj svima koji se bave naučnim radom", rekao je.

Erdogan je istakao da su djela koja su korisna za cijelo čovječanstvo simbol visokog nivoa civilizacije i zajedničkih vrijednosti cijelog čovječanstva.

"Iako se zapadna civilizacija suzdržava da to prizna, današnje temelje dostignutog nivoa u nauci postavila je istočna civilizacija. Dok je Zapad daleko napredovao u nauci i tehnologiji, mi smo zaostali za njima zbog mnogih nepravdi ali i naših vlastitih grešaka i nedostataka. Ali rješenje nije u tome da se žalimo", kazao je Erdogan.

Kako je rekao, potrebno je da svako odgovorno radi svoj posao, proizvodi i daje doprinos inovacijama i nauci.

"Kao što se kaže, hrabri ustaju tamo gdje su pali i nastavljaju dalje", kazao je.

Dodao je da su upravo s takvim ubjeđenjem i stavom djelovali tokom proteklih 19 godina u Turskoj te investicijama i politikom koju su vodili snažno pružali podršku i promovisali nauku i slobodu misli.

"Nauka, kao okosnica inovacija i tehnologije, ujedno je i garancija političke nezavisnosti Turske", kazao je Erdogan te dodao da je Turska u proteklom periodu ostvarila veliki ekonomski progres.

"Cilj nam je biti među deset najvećih ekonomija u svijetu. Ostvarivanju tog cilja bliže smo nego ikad. Naš kompas je proizvodnja s dodanom vrijednošću. Naš put su investicije, zapošljavanje, proizvodnja i rast", rekao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...