AMAZONOVA ALEXA UMALO UBILA DJEVOJČICU: "Stavi punjač dopola u utičnicu i uzmi novčić"

Amazon je rekao da je Alexu ažurirao kako korisnicima više ne bi sugerirala opasne aktivnosti i “izazove”.

  • HiTec

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 0

Tehnološki div Amazon ažurirao je svoju digitalnu asistenticu Alexu nakon što je 10-godišnjakinji rekla da novčićem dotakne zupce utikača koji je napola utaknut u utičnicu, piše BBC.

Alexa je djevojčici to rekla nakon što je zatražila da joj pronađe izazov koji može napraviti.

"Uguraj utikač punjača za mobitel napola u utičnicu te potom (novčićem od jednog centa) dotakni vidljive zupce", rekla je Alexa 10-godišnjakinji.

Amazon je rekao da je ispravio grešku čim je za nju doznao.

Kristin Livdahl, majka djevojčice, opisala je incident na Twitteru.

"Na YouTubeu smo gledali profesora tjelesnog i s njim radili neke fizičke izazove. Vani je bilo nevrijeme i ona je htjela još jedan izazov", rekla je Livdahl.

Nakon toga je Alexa kroz zvučnik Echo sugerirala spomenuti izazov. Amazonova digitalna asistentica rekla je da ga je “pronašla na internetu”.

Opasna aktivnost, poznata i kao “Izazov novčića od jednog centa”, prije godinu je dana počela kružiti društvenim mrežama poput TikToka.

Mnogi metali provode električnu energiju i stavljanje istih u utičnice može dovesti do izbijanja požara, kratkih spojeva i drugih neželjenih pojava.

"Znam da možete ostati prstiju, šaka i ruku", rekao je 2020. godine za novine The Press Michael Clusker, zapovjednik Vatrogasne jedinice Carlisle East iz engleskog grada Carlislea.

"Ishod toga je da će neko ozbiljno nastradati", dodao je Clusker.

Vatrogasci iz Sjedinjenih Američkih Država također su osudili spomenuti “izazov”.

Kristin Livdahl rekla je da je intervenirala prije nego što je njezina kći uopće pokušala izvesti potencijalno opasan pothvat. Dodala je i da je njezina kći  “prepametna da bi tako što napravila”.

Amazon je BBC-u rekao da je ažurirao Alexu kako korisnicima više ne bi sugerirala opasne aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...