BURNA SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH: "Da li je moguće da pristajemo na ovu raspravu?"

Većina delegata koji su se javili za riječ negodovali su što na sjednicu nisu došli federalni premijer Fadil Novalić i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije,, koji su, kako kažu, najodgovorniji za trenutno stanje.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 1

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počela je burnom raspravom među delegatima.

Najprije je delegat Jasmin Duvnjak (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka, obrazložio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, kazavši "da se na ovaj način pomaže privrednicima u FBiH da udar povećanja cijena na berzama ne bude ogroman na poslovanje i ne bude udar koji bi mogao dovesti do otpuštanja radnika". 

"Ovim zakonom o dopuni Zakona, mi stvaramo pravni osnov za regulisanje tržišta u izuzetnim situacijama kada je poremećeno tržište električne energije. Ovim zakonom dajemo pravni okvir i mogućnost privremene regulacije cijena struje na tržištu BiH. Ovaj zakon je važan i on je konkretan alat koji će imati Vlada u onim okolnostima u kojima dolazi do enormnog rasta cijena struje", rekao je Duvnjak. 

Većina delegata koji su se potom javili za riječ negodovali su što na sjednicu nisu došli federalni premijer Fadil Novalić i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije koji su, kako kažu, najodgovorniji za trenutno stanje.   

"Da li je moguće da se ova užarena situacija rješava na način da Duvnjak elaborira jednu temu koja mu nije bliska? Da li je moguće da pristajemo na ovu raspravu? Smatram bespredmetnim da pričamo bilo čemu, a da u sali nema čovjeka koji je naojodgovoroniji za trenutno stanje. Postavili ste menadžment Elektroprivrede BiH u kojem možete, ako budete htjeli, ograničiti cijenu struje, a oni sami neće to da urade. Ne upravljate procesima, iako tamo imate opunomoćnika Vlade. Da li je moguće da ne možete, bez da vas mi ne ovlastimo, da spriječite divljanje cijena? Šta je uticalo na ovako drastično povećanje cijena struje? Ja znam da je to kriminal i korupcija, a Duvnjak to neće reći", rekao je Konaković. 

Potom je Tomislav Martinović (HDZBiH), predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, kazao je da je poziv za održavanje vanredne sjednice uputio na adrese premijera FBiH te članovima Vlade, piše Oslobođenje.

"Ono što smo mi imali obvezu, mi smo to obavili. Nije prvi put da nemamo nikoga iz Vlade FBiH niti imamo odgovor na takvu situaciju zašto se resorni ministri rijetko pojavljuju. Ja sam učinio sve da danas imamo ovo zasjedanje. Uredno smo sve obavijestili i što se mene tiče ja sam završio svoj dio posla", kaže Martinović. 

Delegat Aner Žuljević (SDPBiH), zatražio je pauzu i da u tom periodu stručne službe Parlamenta FBiH pozovu Novalića i resornog ministra Džindića da dođu na sjednicu kako bi privrednicima dali odgovore na brojna pitanja.

Između ostalog, kakav odgovor je pripremila Vlada FBiH, kako bi se spriječio udar na privredu u FBiH, uzrokovan poskupljenjem struje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...