CHRISTIAN SCHMIDT OTVORIO KARTE: Imam podršku Međunarodne zajednice za bonske ovlasti, Dodik u NSRS ima knap većinu...

"Bonske ovlasti nisu samo za smjenjivanje političara, kao što je upravo i moj prethodnik pokazao, one mogu da se koriste i za donošenje zakona", rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostujući u Pressingu.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 11

On je u programu N1 naglasio da se efikasnost instrumenata nekada sastoji od toga da se ne najavljuje svaki korak koji će se poduzeti i da ne želi da se u BiH sada samo bave pitanjem kada će se primijeniti te ovlasti.

“U demokratskom ponašanju ima i drugih aktivnosti. Evo, Ustavni sud – ja vidim napad na nezavisnost pravosuđa i vrlo je važno da se to zajedno rješava. Međunarodna zajednica je vrlo jasno odbacila ideje o tome da strane sudije ne budu dio Ustavnog suda. Mi ćemo voditi računa da ostane na tome, a prednost je u tome da oko BiH niko nije zainteresiran za to da se konflikt zaoštrava i da dođe do raspada države”, naglasio je Schmidt.

Naveo je da smatra da ima podršku Međunarodne zajednice za bonske ovlasti, a zbog toga je i bio u glavnim gradovima raznih zemalja.

“Nisam bio u Tokiju i Moskvi još uvijek, ali u svim drugim glavnim gradovima zemalja koje su u Upravnom odboru PIC-a sam bio i dogovarao se sa ljudima i posljednja sjednica PIC-a koju smo imali nedavno je donijela vrlo dobre zaključke”, istakao je on.

Dodao je i to da ponekad ne shvata o čemu je riječ i šta se uopšte traži.

“S jedne strane kažu mirno razilaženje, pa onda kažu originalni Dejton. Pa onda neko govori tamo da neko majorizira nekoga, a ja sam znate pragmatični Nijemac. Hajde da sjednemo, a ne da govorimo o drugom uvijek, nego hajde da kažemo jedni drugima šta ustvari ko hoće. Kakve i koje regulative možda ne funkcioniraju i koje možda treba da se poboljšaju, ali ‘toprediranje’ Dejtonskog sporazuma na taj način da ga se želi uništiti, poništiti, sa svim posljedicama, to se ne može gledati. Mi imamo situacije u kojima se može razgovarati o mnogim stvarima, imamo mogućnost donošenja zakona, ali se mora razumjeti i u Banjaluci da ako se dogovori zajedno o nečemu, a onda više ne želim ono o čemu sam se dogovorio, onda mi je potreban i onaj drugi s kojim sam se o tome dogovorio da s njim razgovaram na koji način bih napravio nešto novo”,  kazao je Schmidt za N1.

Istako je da je protivljenje njegovom imenovanju bez osnove te da su, pravno gledano, svi njegovi prethodnici imenovani na isti način.

“Rad PIC-a i donošenje odluka su neupitni. Ranije je Rusija učestvovala u tome i čini mi se da je ovo taktička situacija. Kada je riječ o meni lično, Moskva me ne napada direktno, nego moju funkciju, ali mislim da se i o ovome može razgovarati. Međunarodna zajednica, s izuzetkom Rusije, nastupa jedinstveno”, rekao je.

Na pitanje da li će ići u Moskvu, Schmidt kaže da iako je najavio neće, jer nisu se stekli uslovi.

“A što se tiče Milorada Dodika, poručio sam mu, susrest ću se s njim ako treba i na Fiđiju, ali neće dobiti nikakav poseban tretman kao partner u razgovoru. Nije preporučljivo da se sve vrti oko njega. Dodik nije jedina osoba koja zastupa nekoga. Ja njega kao predstavnika političkog respektujem, ali očekujem reciprocitet”, istakao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...