ANALIZA SLOVENSKOG LISTA "DELO": Sve što na Balkanu može poći po zlu, poći će!

Zapadni Balkan nesigurno ulazi u novu godinu iz nestabilne 2021. godine, koja, s izuzetnom nekoliko svijetlih izgleda, ne nudi mnogo razloga za entizijazam, piše novinar Novica Mihajlović u kolumni za slovenski list "Delo".

  • Politika

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 1

Piše: NOVICA MIHAJLOVIĆ

Američki inženjer aeronautike Edward Aloysius Murphy mlađi rođen je u Panami, a slavu je stekao govoreći: "Ako nešto može poći po zlu, poći će". Ova izjava postala je prva u dugom nizu slogana poznatijih kao Murphyjevi zakoni. Profesionalni pesimist mogao bi se roditi bilo gdje na Balkanu, jer na tom dijelu Evrope svi znaju da sve može poći po zlu, čak i ono na što niko nije pomislio.

Politička kriza u Bosni i Hercegovini je tako ozbiljna da skoro svaki razgovor počinje sa pitanjem da li će biti rata i brzo se nastavlja tragati za razlozima zašto rata ne može biti. Uzaludna je utjeha saznanje da u BiH više nema nikoga ko bi se mogao ili želio boriti za državu koju su mladi i zdravi odavno napustili.

"Ako sad nekome pukne guma na autocesti, poubijat ćemo se", rekao je jedan od sagovornika u Sarajevu, osvrnuvši se na zabrinutost da je napetost više dojam nego stvarno stanje. Podsjetio je da je država još uvijek puna očuvanog oružja koje je ostalo nakon rata. Sistemsko promoviranje nepovjerenja među narodima i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca otežavaju smanjenje napetosti u državi i suzbijanju prijetnji vjerskoj i evropskoj sigurnosti.

Također, ni retorika sve glasnijih i utjecajnijih desničarskih ekstremista ne doprinosi smanjenju napetosti u regiji. Iz Beograda slušamo priče o "srpskom svijetu", prikrivenoj ideji Velike Srbije, a gotovo svake sedmice mediji pod kontrolom predsjednika Aleksandra Vučića izvještavaju o novim nabavkama oružja i vojnoj dominaciji u regiji. Istovremeno, najglasniji iz Budimpešte (predsjednik Mađarske Viktor Orban, op. SB) poručio je da će BiH sa njenim muslimanima biti teško integrirati u Evropu, a Srbiju i Republiku Srpsku označava kao ključne za stabilnost Zapadnog Balkana.

Da je neko prije 15 godina rekao da će hrvatski predsjednik u svojim govorima o BiH otvoreno sumnjati u genocid u Srebrenici kao kakav srpski ultranacionalist, pitali bi ga za zdravlje. Danas su sumnje suvišne. Dodajte svemu tome neriješena pitanja između Beograda i Prištine, Skoplja i Sofije, zamisli o Velikoj Albaniji i neizvjesnosti drugdje u regiji, na Balkanu će, po Murphyju, poći po zlu sve što može poći.

(Priredio: S. BEGOVIĆ)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...