AMBICIOZAN PLAN NOVE VLADE: Zamrzava plate državnih službenika, a povećava ljekarima i učiteljima u...

Učiteljima će plata porasti dva posto, a zdravstvenim i socijalnim radnicima šest posto. Zaposlenima u vojsci i policajcima mjesečne će plaće, umjesto za 1.000 porasti za 700 kruna.

  • Svijet

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 0

Nova češka vlada desnog centra najavila je zamrzavanje plata državnih službenika i skromnije povećanje plata u zdravstvu, školstvu i socijalnom sektoru u sklopu ušteda koje bi trebale značajnije srezati manjak u budžetu u idućoj godini.

Vlada imenovana početkom mjeseca obećala je spustiti manjak u budžetu središnje države u idućoj godini ispod razine od 300 milijardi kruna (13,66 milijardi dolara). Vlada na odlasku ciljala je na manjak od 380 milijardi kruna.

Rast za ljekare i učitelje

U novembru ministarstvo finansija prognoziralo je da će proračunski manjak u idućoj godini iznositi 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters.

“Zamrzavamo plate radnika u državnoj upravi… i nas (dužnosnika)”, rekao je ministar rada i socijalne politike Marian Jurečka na konferenciji za novinare u srijedu. “Našli smo kompromis kako bi ključne profesije u borbi protiv pandemije, poput socijalne i zdravstvene zaštite, učitelja, zaposlenih u vojsci, ipak dobile neko povećanje”, dodao je Jurečka.

Učiteljima će plata porasti dva posto, a zdravstvenim i socijalnim radnicima šest posto. Zaposlenima u vojsci i policajcima mjesečne će plaće, umjesto za 1.000 porasti za 700 kruna.

Skok cijena energije

Zakon o zamrzavanju plata državnih dužnosnika najavljen je za iduću godinu. Planirano zamrzavanje plata sastavni je dio ambicioznog plana ušteda koji cilja na smanjenje rashoda središnje države za oko 4,7 milijardi kruna u odnosu na planove vlade na odlasku, piše Hina.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...