JOŠ JEDNA LIJEPA VIJEST ZA KRAJ GODINE: Vlada KS izdvojila sredstva za pet institucija kulture od značaja za državu

Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 95.000 KM, Historijskom muzeju BiH 70.000 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 65.000 KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 50.000 KM, te Kinoteci BiH 20.000 KM.

  • Kultura

  • 31. Dec. 2021  31. Dec. 2021

  • 0

Lijepa vijest za kraj godine stigla je za pet institucija kulture od značaja za državu, a Ministarstvo kulture i sporta dodijelilo je ukupno 300.000 KM ovim institucijama. 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas ugovore o dodatnom sufinansiranju pet institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Ugovori su potpisani s predstavnicima Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Kinoteke BiH, kojima je ukupno dodijeljeno 300.000 KM.

Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 95.000 KM, Historijskom muzeju BiH 70.000 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 65.000 KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 50.000 KM, te Kinoteci BiH 20.000 KM.

Ministar Avdić naglasio je da se radi o dodatnim sredstvima, s obzirom da je u maju mjesecu ove godine, Ministarstvo za sufinansiranje šest institucija kulture od državnog značaja izdvojilo također 300.000 KM.

“Zahvalio bih se Vladi KS što je prihvatila moj prijedlog, te prepoznala potrebu koje ove institucije imaju kako bi osigurale nesmetano djelovanje. Ovim potpisivanjem ugovora na lijep način završavamo ovu godinu”, naveo je ministar Avdić.

Inače, ovih pet institucija nema riješen pravni status, a samim tim ni osigurano finansiranje. Iako najpozvanije, Vijeće ministara BiH nije preuzelo obaveze koje proizilaze iz pravno relevantnih činjenica koje se odnose na pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH utvrđenim odredbama člana 1. Aneksa II Ustava BiH. Dakle, država, ali ni entiteti nikada nisu u potpunosti preuzeli brigu o ovim institucijama. Ipak, cijeneći njihov značaj, Vlada KS je preuzela na sebe obavezu da ih sufinansira do konačnog rješenja njihovog pravnog statusa.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Edin Forto, koji se zahvalio ministru Avdiću što se brine o funkcioniranju ovih institucija.

“Po ko zna koji put pokazuje se da Kanton Sarajevo popunjava vakuum koji je država napravila, ne samo kada su u pitanju ustanove kulture. Pokušavamo naći rješenje da se sve poptuno ne zaustavi, jer je to očito namjera. Naša borba se nastavlja, nadam se da ćemo već krajem sljedeće godine raditi na trajnom rješavanju statusa ovih ustanova”, kazao je premijer Forto.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH kazao je da su u 2021. godini od kantonalnog i federalnog nivoa vlasti dobili sredstva dovoljna za otprilike šest mjeseci funkcionisanja.

“Nažalost, još se nije promijenio sistem finansiranja, ali ćemo pokušati nekako da 'iznivelišemo' situaciju”, kazao je Sijarić.

Sredstva za koja je danas potpisan ugovor, kako je objasnio, bit će upotrijebljena za redovnu djelatnost muzeja, a bit će dovoljna za jednu mjesečnu plaću zaposlenih i dio režijskih troškova, navodi se u saopćenju Vlade KS.

“Od državnog nivoa vlasti u zadnje tri godine samo jednom dobili smo umanjenu pomoć od 300.000 KM. To je smiješno, očigledno se trebaju potražiti druga rješenja”, naveo je Sijarić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...