MIROSLAV LAJČAK GOVORIO U BRISELU: "Crna Gora kao da je nestala. Treba joj..."

Govoreći o Crnoj Gori, on je kazao da je vrlo zabrinut

  • Regija

  • 31. Dec. 2021  

  • 0

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio da je umjereni optimista kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

U intervjuu za podgoričku Pobjedu, Lajčak je istakao da je to pitanje od strateškog značaja za cijeli region.

"Imamo Srbe i Albance koji žive u svakoj državi na Balkanu, tako da to pitanje prevazilazi odnose Srbije i Kosova i zato će pozitivno rješavanje tog pitanja imati ogroman utjecaj na stabilizaciju cijelog regiona. Vrlo je teško, osjetljiva su pitanja, tu je i politički kalendar koji nam ne ide na ruku. Imali smo izbore na Kosovu, došla je nova vlada koja ima dosta izričite stavove po pitanju dijaloga. Mi jesmo u svakodnevnom kontaktu i rješavamo konkretna pitanja", rekao je Lajčak.

On je dodao da je to zajednički stav i EU i SAD i drugih partnera i da Rusija poručuje da je razgovor jedini put za rješenje"

"Ne postoji način da se riješe ta pitanja van dijaloga i zato ne vidim razlog da se previše gubi vremena jer se samo odlaže rješenje. To nije jednostavno pitanje, ali sam ja umjereni optimista", poručio je Lajčak.

Govoreći o Crnoj Gori, on je kazao da je vrlo zabrinut jer je u Briselu gotovo potpuno nestala i da Crna Gora treba da dobije proevropsku vladu.

"Nijedna zemlja ne bi trebala da dozvoli da u procesu integracija potpuno zaustavi reforme, to je stvarno autogol. I da ponovim ono što sam rekao tokom moje posljednje posjete Crnoj Gori - jako sam zabrinut zbog toga što je Crna Gora u Briselu gotovo nestala", kazao je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...