LIRA NEZAUSTAVLJIVO KLIZI KA DNU: U Turskoj u decembru rekordna inflacija, na godišnjem nivou čak...

Za građane zemlje pad vrijednosti valute se ogleda u skoku cijena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

  • Svijet

  • 03. Jan. 2022  03. Jan. 2022

  • 0

Porast potrošačkih cijena u Turskoj dostigao je 36,08 posto u decembru, što je rekord od septembra 2002, a posljedica je pada vrijednosti lire, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci. 

Ova inflacija, više od sedam puta viša od prvobitnog cilja vlade, objašnjava se padom vrijednosti turske lire od gotovo 45 posto u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Inflacija koja je dostigla 21,31 posto na godišnjem nivou u novembru postala je veoma burna politička tema u Turskoj, 18 mjeseci od narednih predsjedničkih izbora predviđenih za 2023. godinu.

Opozicija posljednjih mjeseci optužuje Nacionalnu kancelariju za statistiku da namjerno smanjuje izvještaje o tome koliko rastu cijene.

Za građane zemlje pad vrijednosti valute se ogleda u skoku cijena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

Poslije višesedmičnih historijskih gubitaka vrijednosti turska lira se snažno oporavila sredinom decembra poslije hitnih mjera koje je najavio predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i masovne prodaje rezervi u dolarima, ali posljednjih nedjelju dana ona ponovo gubi vrijednost u odnosu na dolar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...