SANDŽAK NA NOGAMA: Procesuirati i kazniti vinovnike sramnog događaja, da nadležni državni organi i institucije Srbije prestanu sa negiranjem i priznaju genocid u Srebrenici...

Mešihat IZ u Srbiji je, u saopćenju za javnost, najoštrije osudio događaj i izrazio zabrinutost za sigurnost muslimanskog stanovništva u Srbiji.

  • Regija

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 1

Bošnjačke političke partije i institucije, Islamska zajednica (IZ) u Srbiji i nevladine organizacije najoštrije su osudili incident u Priboju, u kojem su učestvovali policajci i njihove sadašnje i bivše starješine.

Pjevanje nacionalističkih pjesama, veličanje genocida nad Bošnjacima i upoređivanje Pazara sa Vukovarom i Sjenice sa Srebrenicom, uznemirili su građane u ovom dijelu Srbije i podigli međunacionalne tenzije.

Događaj u Priboju osudile su sve bošnjačke partije.

U Priboju su reagovali ogranci SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), a sa centralnog stranačkog nivoa Sandžačka demokratska partija (SDP).

Predsjednik SDP-a Nihad Hasanović, pozvao je na dodatne napore „da se smanje tenzije u Sandžaku nakon incidenta u Priboju“.

"Insistirat ćemo da odgovorni za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje sjednu na optuženičku klupu i dobiju primjerenu kaznu. Tužilaštvo je sada na potezu, koje bi moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Ako se preko ovoga pređe, onda je pitanje kada će se nešto slično ponoviti", zaključio je Hasanović i dodao da je veoma važno reagovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića „jer se time vraća povjerenje Bošnjaka u državu u kojoj žive, ali bi od neprocjenjive vrijednosti bilo da se oglasi MUP, da nedvosmisleno osudi ponašanje svojih pripadnika i preduzme odgovarajuće disciplinske mjere“.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je najoštrije osudilo pjevanje nacionalističkih pjesama i veličanje zločina.

BNV je pozvalo međunarodnu zajednicu da stane u odbranu demokratije i vladavine prava u Srbiji i „da velikosrpsku politiku zvanično proglase objektivnom prijetnjom za mir i stabilnost na Balkanu“.

Iz bošnjačkog nacionalnog vijeća su poručili da sve“dok se ne razjasne zločini nad Bošnjacima Sandžaka, dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama, kao i u policiji, vide objektivnu neprijateljsku silu, koju iste te snage uporno demonstriraju kao i ovog puta“.

Mešihat IZ u Srbiji je, u saopćenju za javnost, najoštrije osudio događaj i izrazio zabrinutost za sigurnost muslimanskog stanovništva u Srbiji.

Vrhovno tijelo IZ u Srbiji zahtjeva hitnu reakciju predsjednika Srbije, Vlade i ministra policije radi „procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Srbije osjećali sigurno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana“.

U saopćenju se još navodi da je neprihvatljivo da se na skupovima vesele uz stihove pjesme u kojima se opisuju nesreća, zločin i genocid, a posebno kada to čine pripadnici policije.

„Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom historije. Čak i u najtežim trenucima. Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije, za posljedicu je uvijek imalo bol i kajanje, te je obaveza svih nas da uložimo maksimalne napore, da se greške iz prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti“, zaključuje Mešihat IZ u Srbiji.

Sinoć su i tri novopazarske nevladine organizacije, Sandžački odbor za ljudska prava, Kulturni centar Damad i Urban –in, u zajedničkom saopćenju, najoštrije osudile pjevanje nacionalističkih i šovinističkih pjesama i izrazili zabrinutost „za sigurnost, mir i sigurnost bošnjačkog stanovništva u Srbiji“.

Ove tri nevladine organizacije zahtjevaju od MUP-a i tužilaštva da odmah reaguju i procesuiraju i kazne sve vinovnike ovog sramnog događaja, da nadležni državni organi i institucije prestanu sa negiranjem i konačno priznaju genocid u Srebrenici i da rasvijetle sve zločine koji su se desili u Sandžaku devedesetih godina prošlog vijeka i da zločince kazne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...